Pe 9 iunie, în România vor avea loc alegeri pentru desemnarea reprezentanților noștri în Parlamentul European pentru următorul mandat. Europarlamentarii sunt implicați în procesul de legiferare al politicilor și directivelor obligatorii pentru toate statele membre, având responsabilitatea de a susține interesele țării lor. Pentru această activitate, eurodeputații beneficiază de compensații financiare corespunzătoare. Deputata din Vaslui, Raisa Enachi, a prezentat date oficiale referitoare la salariile și alte drepturi financiare ale europarlamentarilor, inclusiv cei români, punând sub semnul întrebării, mai mult sau mai puțin retoric: „Cui îi servesc alegerile din 9 iunie 2024?”.

„Între 6 şi 9 iunie, se vor desfășura alegerile pentru Parlamentul European, vor fi aleși 720 de politicieni pentru un mandat de 5 ani, din cele 27 de ţări, fiind aşteptaţi la vot în jur de 373 de milioane de europeni. Numărul deputaţilor europeni ce vor fi aleşi de fiecare stat la alegerile europene din 2024: Germania: 96; Franţa: 81; Italia: 76; Spania: 61; Polonia: 53; România: 33; Olanda: 31, Belgia: 22, Grecia: 21; Cehia: 21; Suedia: 21; Portugalia: 21; Ungaria: 21; Austria: 20; Bulgaria: 17, Danemarca: 15, Finlanda: 15, Slovacia: 15, Irlanda: 14, Croaţia: 12, Lituania: 11, Slovenia: 9, Letonia: 9; Estonia: 7; Cipru: 6; Luxemburg: 6 și Malta: 6 europarlamentari”, a explicat deputata de Vaslui Raisa Enachi, care a prezentat și felul în care sunt remunerați pentru activitatea prestată eurodeputații, inclusiv cei români.

„Toţi eurodeputaţii primesc acelaşi salariu, astfel salariul lunar al este de 10.075,18 de euro brut şi de 7.853,89 de euro net, după deducerea impozitelor Uniunii Europene şi a contribuţiilor la asigurările sociale. Pe lângă salariul lor, eurodeputaţii au și o indemnizaţie de 4.950 euro/lună pentru cheltuieli generale (închirierea de birouri în statul membru în care au fost aleşi, achiziţionarea de hardware şi software IT, materiale de birou, telefoane mobile/abonamente şi abonamente la internet). Au dreptul și la o diurnă de 350 de euro pe zi, cunoscută şi sub denumirea de indemnizaţie de şedere (cazarea, masa şi cheltuielile conexe în fiecare zi) în care un eurodeputat se află la Parlamentul European în activitate oficială. După 5 ani de mandat, eurodeputaţii au dreptul la o indemnizaţie tranzitorie, echivalentă cu o lună de salariu per an de mandat, pentru o perioadă de cel mult doi ani”, a explicat deputata Raisa Enachi, care a pus și o Întrebare: „Pentru ce merg europarlamentarii noștri la Bruxelles?”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.