Spania se confruntă cu zeci de cazuri ale unei noi boli misterioase, identificate recent de cercetătorii spanioli – virusul hepatitei E la șobolan (Rocahepevirus ratti), conform relatărilor din ziarul El Pais. Descoperit inițial în Germania în 2010, acest virus a fost considerat inițial ca fiind nedăunător oamenilor, însă în 2018 s-a confirmat primul caz de infecție umană în Hong Kong.

„Am identificat 40 de cazuri analizând mostrele de la puțin peste 250 de pacienți cu hepatită acută inexplicabilă din 10 spitale, indicând o prevalență de 14% în acest grup. Printre pacienți se regăsesc atât cei imunocompromiși, cât și cei imunocompetenți”, a explicat Rivero Juárez, cercetător specializat în hepatită la Institutul de Cercetări Biomedicale Maimonides din Cordoba (Imibic).Potrivit lui, aproximativ 30% dintre șobolanii de oraș sunt purtători ai acestui virus. Cu toate acestea, modul exact de transmitere la oameni rămâne necunoscut, existând două ipoteze. Prima presupune că animalele elimină virusul prin fecale și, cel mai probabil, prin urină, contaminând astfel alimentele, lichidele, suprafețele și uneltele cu care oamenii intră în contact. Conform celei de-a doua teorii, există o altă specie animală care acționează ca gazdă intermediară asimptomatică.

Experții subliniază că nu există motive să credem că prezența acestui virus și cazurile de hepatită la șobolani sunt mai puțin frecvente în alte țări. În alte părți ale lumii, se raportează, de asemenea, răspândirea acestei noi boli, cu primul caz depistat în Nigeria, în satele Maradun, Shinkafi și Gusau din statul Zamfara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.