Profesorul Viorel Guțu prezintă lecția de istorie: Începutul valului de arestări politice în România (14 mai 1948)
În noaptea dintre 14 și 15 mai 1948, autoritățile comuniste din România au efectuat arestări în masă, acuzând zeci de mii de oameni că sunt împotriva „noului regim”. Acest amplu plan, pregătit de Moscova, a fost pus în aplicare de generalul Gheorghe Pintilie (Pantelei Bodnarenko), colonelul Alexandru Nikolski (Boris Grundberg) și ministrul de interne Teohari Georgescu (Baruh Tescovici). Prin Ordinul nr. 105 emis de Teohari Georgescu, operațiunea de arestare a celor considerați opozanți regimului comunist a fost declanșată în acea noapte, desfășurându-se pe întreg teritoriul țării.
Șefii unităților de siguranță din cadrul Ministerului de Interne aveau un plic sigilat cu instrucțiuni de a-l deschide când vor primi semnalul de a executa ordinele conținute în el. Acest semnal a indicat arestarea imediată a persoanelor incluse pe acele liste. Printre cei arestați s-au numărat personalități precum părintele Nicolae Steinhardt, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, poetul Radu Gyr, scriitorul Mircea Vulcănescu și alți lideri religioși, politici și intelectuali care se opuneau regimului comunist.
Arestații au fost supuși unor torturi înfiorătoare pentru a dezvălui informații despre alți opozanți și susținătorii lor. Mulți dintre aceștia au decedat în timpul anchetelor sau în închisorile comuniste, iar arestările și procesele au continuat pe tot parcursul anului 1948. Cei condamnați au fost supuși unui regim de exterminare fizică, psihică și morală în închisorile comuniste.
Mulți dintre acești martiri au suportat cu demnitate privațiunile și umilințele, mărturisind valorile creștine și naționale, dovedind o etică superioară și umanitate în condițiile în care teroarea comunistă încerca să transforme oamenii în fiare. O parte dintre cei arestați au fost eliberați abia în 1964, sub presiunea lumii occidentale asupra regimului comunist.
Acești martiri și luptători pentru libertate rămân o amintire vie a sacrificiului lor pentru demnitate și convingeri, inspirând generații ulterioare în lupta pentru libertate și dreptate.