Anul acesta, producătorii din Republica Moldova vor exporta, pentru al doilea an consecutiv, struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri pe piața europeană fără taxe și restricții cantitative. Consiliul European a aprobat această decizie ieri, pe 13 mai 2024.
Această expansiune a liberalizării comerciale reprezintă o oportunitate semnificativă pentru antreprenorii moldoveni, oferindu-le posibilitatea de a-și dezvolta afacerile și de a-și promova produsele pe piața europeană.
În urma liberalizării temporare a comerțului în perioada 2021-2023, exporturile moldovenești către Uniunea Europeană au înregistrat creșteri remarcabile:
- Exporturile de struguri au crescut de la 15,8 mii de tone în 2021 la 32,3 mii de tone în 2023.
- Exporturile de mere proaspete au crescut de la 1,0 mii de tone la 13,2 mii de tone în aceeași perioadă.
- Prunele au cunoscut o creștere semnificativă, ajungând de la 25,8 mii de tone la 60,4 mii de tone.
- Cireșele au înregistrat, de asemenea, o creștere substanțială, trecând de la 74,0 tone la 2,9 mii de tone.
Unele produse au depășit cotele prevăzute, reflectând aprecierea și cererea crescută pentru calitatea produselor moldovenești. De exemplu:
- Exporturile de struguri au depășit cotele stabilite cu 62%.
- Prunele au înregistrat o creștere impresionantă de 300%.
- Cireșele au depășit cotele cu 93%.
Pe lângă beneficiile economice directe, liberalizarea temporară a avut și un impact pozitiv asupra agricultorilor moldoveni. În 2023, aceștia au economisit aproximativ 6 milioane euro și au înregistrat afaceri în valoare de 89,5 milioane USD, în creștere cu 129% față de anul precedent.
Aceste măsuri de liberalizare a comerțului sprijină competitivitatea exporturilor agricole moldovenești și ajută fermierii să identifice și să exploreze noi piețe. Uniunea Europeană rămâne un partener solid și deschis, oferind oportunități semnificative pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.
„Încă o dovadă a sprijinului constant al Uniunii Europene pentru țara noastră. Mulțumim partenerilor noștri europeni”, a notat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Măsurile de liberalizare a comerțului vor intra în vigoare începând cu data de 25 iulie 2024, atunci când actualele măsuri de liberalizare vor expira.