Sâmbătă, 18 mai 2024, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, împreună cu Consiliul Județean Vaslui, Primăria Municipiului Vaslui și Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui, vă invită la „Noaptea Europeană a Muzeelor”, ajunsă la a XX-a ediție. Evenimentul va avea loc pe esplanada din fața muzeului și în interiorul instituției, între orele 17:00 și 24:00.

Așa cum v-am obișnuit, programul este unul complex, divers și potrivit tuturor categoriilor de vârstă: vizitarea expoziției de bază și a expozițiilor temporare indoor și outdoor, spectacol de lumini, jocuri, ateliere, tombole și premii.

O primă expoziție temporară documentară, intitulată „Arhitectura Independenței în Europa Centrală”, este oferită publicului de către Institutul Polonez București și găzduită în Sala Multimedia a muzeului vasluian.

Expoziția temporară outdoor „Vasluieni uitați – români celebri!” supune atenției publicului 20 de personalități culturale vasluiene care și-au închinat viața culturii și științei românești, dar peste numele cărora s-a așezat negura timpului.

Concursurile „Detectiv peste timpul istoric!”„Copacul Dorințelor” și „Alege exponatul tău!” vor completa programul.

Ajuns la a IV-a ediție, concursul „Detectiv peste timpul istoric” presupune identificarea de către vizitatori a unui obiect din expoziția de bază, amplasat la o altă secție decât cea de care aparține. Câștigătorul va fi premiat prin tragere la sorți.

Al doilea concurs este o premieră. Acesta constă în scrierea unor dorințe pe o inimioară de hârtie aflată în „copacul dorințelor” și completarea pe verso a datelor personale. După completare, inimioara va fi introdusă într-o urnă. Pentru desemnarea câștigătorului se va folosi programul Random.

„Alege exponatul tău!” reunește 12 obiecte de patrimoniu dintr-o arie largă de domenii culturale, selectate de colectivul muzeului și integrate, în cursul anului 2023, în proiectul cultural multianual „Exponatul lunii la Muzeul Județean Vaslui”. Acestea vor fi distribuite în expoziția de bază și vor avea etichete speciale. Vizitatorii vor putea vota bunul cultural cel mai interesant. Va fi organizată o tombolă, iar câștigătorul se va stabili prin tragere la sorți.

Ediția din 2024 vă provoacă să luați parte la unul dintre cele patru ateliere creative organizate, în funcție de pasiunile pe care le aveți: Atelier de modelarea lutului după secretul meșterilor din preistorie, Atelier de pictură pe suport de lemn și mucava, Atelier de pictură pe față (face painting), Atelier de țesut „Țesutul meșteșug tradițional îmbrățișat de generația contemporană”.

De asemenea, pe esplanada muzeului se va desfășura spectacolul muzical „A new generation – a new show!” cu recitaluri de muzică instrumentală pentru pian, clarinet, trompetă, precum și acorduri de muzică folk, pop și rock pentru toate vârstele. Vor urca pe scenă: fanfara „Rotaria Junior”, trupa „Vânt de vară”, micii artiști ai Asociației „Duo Art Studio”, clasa de canto de la Palatul Copiilor Vaslui, clasa cu program integrat de Muzică Instrumentală și Arte Vizuale de la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Vaslui, Tudor Poiană, elev la Liceul de Artă „Victor Brauner”, Piatra Neamț, Rareș Ionel Trufia, anul II, Universitatea Națională de Muzică București.

Vasluienii sunt invitați să asiste și la Cafeneau muzicală – un mixaj de muzică experimentală.

Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui

În cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui va lansa proiectul „Prin ochii noii generații”, finanțat de Primăria Municipiului Vaslui, prin contractul de finanțare nerambursabilă nr. 70821/25.04.2024, domeniul Cultură.

Proiectul cultural cuprinde:

realizarea unei expoziții interactive de instalații digitale cu proiecții video animate extinse în mediul ambient, efecte vizuale și audio marcate de tehnologia videomapping;

proiecții arhitecturale – iluminarea fațadei clădirii Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

PARTICIPAREA LA ACTIVITĂȚILE ORGANIZATE ÎN CADRUL ACESTEI MANIFESTĂRI ESTE GRATUITĂ!

VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.