Profesorul Viorel Guțu a prezentat pe 16 mai o lecție de istorie despre anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist. În această dată, la 16 mai 1812, s-a semnat Tratatul de Pace de la București între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, după încheierea războiului ruso-turc din perioada 1806-1812. Ca urmare a acestui tratat, Basarabia a devenit parte a Imperiului Țarist. Războiul din 1806 a fost declanșat de țarul Alexandru I, care a ordonat trupelor ruse să treacă Nistrul și să ocupe Țările Române. Inițial, Rusia a declarat că nu intenționează să cucerească teritoriul țărilor românești, ci dorea doar să apere aceste teritorii de trupele turcești. Cu toate acestea, interesele Franței, Rusiei și Imperiului Habsburgic au început să influențeze jocurile politice și militare.

După o întâlnire cu Napoleon Bonaparte, țarul Alexandru I a primit aprobarea suveranului francez pentru ocuparea Principatelor Dunărene (Valahia și Moldova) pentru a controla gurile Dunării și a împiedica interesele habsburgice în zonă. Având sprijinul Franței, Rusia a avansat propuneri imperialiste, dorind ca Moldova și Valahia să fie anexate permanent la Imperiul Rus, cu Dunărea ca graniță. Anglia s-a opus acestor propuneri, ceea ce a determinat Rusia să se mulțumească inițial doar cu teritoriul dintre Siret și Nistru. Cu evoluțiile militare nefavorabile, Rusia a solicitat ulterior cedarea întregii regiuni dintre Prut și Nistru.

În urma încheierii războiului ruso-turc și semnării tratatului de pace de la București din 16 mai 1812, Imperiul Otoman a cedat Imperiului Rus, pe lângă teritoriile deja ocupate, și regiunile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpușna, Codru, Tighina și Fălciu, formând astfel regiunea cunoscută de atunci ca Basarabia. Această anexare a dus la dezmembrarea Moldovei, care pierduse deja Bucovina în 1774. Totuși, cedarea părții de răsărit a Moldovei de către Imperiul Otoman a fost făcută în contradicție cu tratatele în vigoare și cu dreptul internațional, deoarece Moldova nu era o provincie turcească și nu putea fi cedată de către Turcia. Imediat după anexarea Basarabiei, autoritățile ruse au inițiat un program intens de rusificare a populației românești din această regiune, reorganizând-o ca gubernie a Imperiului Țarist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.