În intervalul iulie 2023 – mai 2024, au fost identificate, validate și documentate alte 30 de stele variabile, care vor fi înregistrate sub numele orașului Bârlad. Alături de cele două stele deja cunoscute, Barlad V1 și Barlad V2, descoperite în 2019 și, respectiv, în 2023, numărul total al acestor stele a ajuns la 32. Aceste descoperiri au fost realizate cu sprijinul telescopului de cercetare științifică situat în cupola Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din strada Republicii nr. 235. Informațiile științifice sunt disponibile pe platforma AAVSO (Asociația Americană a Observatorilor de Stele Variabile).

Istoria acestor noi descoperiri a început aproximativ acum un an, când, împreună cu Alexandru Dumitriu, un român stabilit în Scoția, Marea Britanie, membru al Astroclubului „Călin Popovici” din Galați, am inițiat un program de fotometrie avansată, special conceput pentru detectarea variațiilor foarte subtile ale luminii emise de obiectele studiate de noi, în diverse locații pe cer, în special în zone cu roiuri deschise de stele sau în Calea Lactee.

Inițial, acest program a fost conceput pentru testarea echipamentului utilizat în vederea detectării tranzitelor exoplanetare (planete care orbitează în jurul altor stele și nu pot fi observate direct de pe Pământ). În urma acestor teste, am constatat că putem identifica o mulțime de stele variabile, în special cele din catalogul Gaia DR3, dar și altele noi, care nu erau înregistrate în baza de date a AAVSO.

Au fost identificate 10 tipuri diferite de stele variabile, printre care se numără Delta Scuti, Steaua Albastră Pulsatoare Lentă, Beta Cephei, Algol Eclipsant, Gamma Doradus, Leri, Beta Lyrae, Stele Hibride, Novae Rapide și Stele Pulsante. Informații detaliate despre aceste tipuri de stele variabile, precum și alte date suplimentare, sunt disponibile pe site-ul AstroBârlad. Aceste rezultate sunt rezultatul eforturilor intense din ultimul an într-un domeniu relativ nou pentru instituția noastră, și anume fotometria – o ramură a astronomiei care se ocupă cu studiul fluxului de lumină emis de astrele din spațiul cosmic. Principalul obstacol a fost dezvoltarea unui software capabil să analizeze simultan și automat un număr mare de stele din câmpul de observație, în timp ce este compatibil cu formatul imaginilor și cu specificațiile telescopului.

În plus, acest program accesează automat o bază de date online de la telescoapele spațiale, cum ar fi Gaia și TESS, pentru a facilita confirmarea și validarea noilor stele variabile descoperite.

Toate aceste rezultate au fost obținute printr-un efort susținut, finanțat atât din bugetul instituției noastre, cât și din sponsorizări private, precum donația companiei S.C. Safir S.R.L. în anul 2022, care a pus la dispoziție telescopul Newton de 250 mm, folosit intens în ultimele descoperiri. Estimăm că în viitor, numărul stelelor cu numele Bârlad va crește semnificativ, deoarece procesul de cercetare și confirmare nu s-a încheiat încă, existând încă aproximativ 30-40 de alte stele variabile aflate în analiză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.