După ce au reușit să controleze invazia ciorilor, autoritățile din Tokyo se confruntă acum cu o nouă provocare: gestionarea ratonului nord-american, potrivit informațiilor furnizate de The Guardian. Se pare că în capitala Japoniei a fost lansată o linie telefonică de urgență pentru a raporta pagubele cauzate de aceste animale. De la statutul de animal de companie popularizat în urma succesului unui serial animat din anii 1970, „Rascal the Raccoon”, care a dus la o creștere a importurilor de animale, ratonul a devenit acum o amenințare conform autorităților din Tokyo.
Situația a devenit critică odată cu creșterea explozivă a numărului acestor animale, generată de abandonul sau evadarea unor ratoni ținuți ca animale de companie, urmată de reproducerea lor în mediul sălbatic, relatează săptămânalul japonez Mainichi Shimbun. Fiind animale omnivore non-native în Japonia, acești ratoni nu trebuie confundați cu tanuki sau câinii raton, specii indigene ce apar în folclorul japonez și sunt asociate cu norocul.
În prezent, ratonii figurează printre cele 156 de specii incluse pe lista Ministerului Mediului din Japonia referitoare la creaturile străine invazive, alături de specii precum bibanul negru, furnicile de foc și broaștele țestoase. Potrivit rapoartelor mass-media, numărul ratonilor capturați anual în capitală s-a multiplicat de cinci ori în ultimul deceniu, din cauza îngrijorărilor legate de daunele pe care le provoacă ecosistemului local.
Numai în anul fiscal încheiat în aprilie 2023, în Tokyo au fost capturați un total de 1.282 de ratoni, față de cei 259 acum zece ani, conform datelor furnizate de guvernul metropolitan.
Administrațiile locale din vestul orașului Tokyo au instalat capcane și au pus la dispoziția rezidenților linii telefonice de urgență pentru a raporta daunele la culturi sau intruziunile acestor animale în case. Majoritatea ratonilor sunt întâlniți în zonele colinare din periferia vestică a metropolei Tokyo, unde cauzează pagube semnificative culturilor. Lupta pentru controlul numărului de ratoni este dificilă, dat fiind că aceste creaturi nu doar că se reproduc rapid, ci și se adaptează ușor la medii necunoscute.
Daunele cauzate în zonele rurale s-au ridicat la 450 de milioane de yeni (2,8 milioane de dolari) în anul fiscal 2022. Publicația japoneză a relatat, de asemenea, despre ratonii care se hrănesc cu salamandra de Tokyo, o specie oficial considerată în pericol de dispariție din cauza distrugerii continue a habitatului său natural. Măsurile luate până în prezent pentru controlarea acestor daune au avut un efect redus.
„Capcanele noastre sunt uneori distruse, deoarece ratonii sunt și ei disperați să supraviețuiască. Doar o mică parte dintre ei sunt capturați cu adevărat”, a declarat un oficial pentru Mainichi. Însă problema nu este limitată doar la Tokyo, fiind raportate plângeri privind daunele provocate de ratoni în aproape toate cele 47 de prefecturi din Japonia, inclusiv asupra culturilor, infrastructurii și locuințelor și grădinilor private, conform The Guardian.