Profesorul Viorel Guțu a prezentat pe 19 mai o lecție de istorie despre decapitarea Annei Boleyn, soția regelui Henric al VIII-lea, în 1536, în Turnul Londrei, sub acuzația de adulter și înaltă trădare. Anne Boleyn, a doua soție a regelui, a fost trimisă pe eșafod pentru că nu a reușit să-i ofere un fiu moștenitor, deși era deja mama viitoarei regine Elisabeta I a Angliei. Henric al VIII-lea era îndrăgostit de o altă femeie de la curte, Jane Seymour, dar lipsa unui moștenitor nu era o justificare suficientă pentru execuție, așa că Henric a fabricat dovezi de adulter împotriva Annei.

În timpul procesului, ea a fost acuzată de relații cu alți bărbați și de complot pentru asasinarea regelui, ceea ce a dus la pedeapsa cu moartea prin decapitare. Interesant este că căsătoria lor a avut loc imediat după divorțul lui Henric de Caterina de Aragon, dar din cauza opoziției Papei, care a excomunicat-o pe Henric, a izbucnit un conflict între Papalitate și biserica engleză, care a condus la înființarea Bisericii Anglicane. Anne a fost decapitată în 19 mai 1536, după ce a refuzat să-și recunoască vina.

Chiar dacă nu a fost populară în timpul vieții, opinia publică s-a îndreptat spre ea după execuție, dezaprobând comportamentul lui Henric al VIII-lea. Regele a fost cunoscut pentru cele șase căsătorii, două dintre soțiile sale fiind executate, după Caterina de Aragon și Anne Boleyn. Jane Seymour a murit la scurt timp după nașterea singurului său fiu, Edward. Anne de Cleves a fost următoarea, dar Henric s-a despărțit rapid de ea. Catherine Howard a fost executată pentru adulter, iar Katherine Parr a fost ultima soție, rămânând cu regele până la moartea sa în 1547.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.