Filmul aduce în fața spectatorilor informații de arhivă neprețuite despre procesul de rusificare a Basarabiei în perioada țaristă, dar și mărturii cutremurătoare ale supraviețuitorilor deportărilor sovietice de după 1944 și ale foametei din anii 1946-1947, experiențe trăite în satul său natal, Boșcana, raionul Criuleni (unde biblioteca locală îi poartă numele), și în localitatea Drăsliceni, același raion. De asemenea, filmul include imagini inedite de la mitingul istoric din 31 august 1989.

Echipa din spatele acestui proiect impresionant include nume notabile ale cinematografiei locale: regia este semnată de Vlad Plămădeală, scenariul de Petru Craveț, imaginea de Vladimir Pacecinîi, scenografia de Stan Martin, asistent regie Ion Haidragă, redactor Dumitru Rotaru, iar directorul de producție este Alexandru Sandu. Filmul este o producție Telefilm-Chișinău din 1990, prezentată în două părți.

Această inestimabilă resursă culturală poate fi accesată la Cinemateca ANA, oferind o incursiune captivantă în istoria și memoria colectivă a Moldovei.

Sursa: Agenția Națională a Arhivelor, Cinemateca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.