Iranul a confirmat că președintele Raisi și ministrul de Externe au murit într-un accident de elicopter: „Toți au fost martiri“. Ebrahim Raisi și Hossein Amirabdollahian, președintele și ministrul său de externe, respectiv, și-au pierdut viața când elicopterul în care se aflau s-a prăbușit într-o zonă muntoasă și în condiții meteorologice severe, a declarat un oficial iranian luni. Echipajul de căutare a localizat epava în provincia Azerbaidjanul de Est, conform informațiilor furnizate de Reuters, citate de Agerpres. „Președintele Raisi, ministrul de externe și toți ceilalți pasageri din elicopter au fost uciși în prăbușire“, a declarat un oficial iranian pentru Reuters sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității subiectului.

Televiziunea de stat din Iran a confirmat decesele președintelui și ministrului de externe, iar agenția de presă iraniană Mehr a relatat că „toți pasagerii elicopterului care îi transporta pe președintele iranian și ministrul de externe au devenit martiri“. Potrivit unui oficial iranian citat de Reuters, elicopterul în care se aflau Raisi și Amirabdollahian era complet ars la locul prăbușirii, duminică. Imaginile difuzate de postul de televiziune de stat au arătat cum elicopterul s-a izbit de un vârf de munte, fără a fi oferite declarații oficiale cu privire la cauza prăbușirii. IRNA, agenția de presă de stat, a transmis că Raisi zbura cu un elicopter de fabricație americană Bell 212. Echipele de salvare au întâmpinat dificultăți în timpul nopții, luptându-se cu viscolul și terenul accidentat pentru a ajunge la epavă la primele ore ale zilei de luni.

„Odată cu descoperirea locului prăbușirii, nu au fost detectate semne de viață printre pasagerii elicopterului“, a declarat șeful Semilunii Roșii din Iran la televiziunea de stat. Casa Albă a informat că președintele american Joe Biden a fost informat cu privire la informațiile despre accident, în timp ce China a exprimat o profundă îngrijorare.

Uniunea Europeană a oferit asistență sub formă de tehnologie de cartografiere prin satelit de urgență. Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, un cleric religios dur, a fost ales președinte al Iranului în 2021. În timpul mandatului său, Iranul a văzut și cele mai mari proteste antiguvernamentale din ultimele decenii, împreună cu o recesiune economică severă, din cauza sancțiunilor internaționale și a șomajului ridicat. Raisi este văzut drept potențial succesor al ayatollahului Ali Khamenei în calitate de lider suprem, cea mai înaltă poziție politică și religioasă din Republica Islamică.

Originar din Mashhad și născut în 1960, Raisi a fost activ în revoluția islamică din Iran din 1979 și a avansat rapid în rândurile guvernului teocratic ca procuror și judecător. Este acuzat de încălcări ale drepturilor omului și este sancționat de Statele Unite. Raisi a condus anterior sistemul judiciar al Iranului și a candidat cu succes la președinție în 2021, în alegeri în care toți adversarii săi potențiali proeminenți au fost excluși. Sub conducerea sa, Iranul a continuat programul de îmbogățire a uraniului și a intensificat tensiunile cu Occidentul și cu Israelul, inclusiv prin sprijinul acordat reprezentanților militanților și accelerarea programului nuclear al țării.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://adevarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.