Un sondaj efectuat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la comanda WatchDog.MD, a arătat că cetățenii români din Republica Moldova îl consideră pe Mircea Geoană drept principalul favorit în cursa pentru președinția României. Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, se bucură de o susținere semnificativă din partea celor intervievați, cu peste 14% dintre aceștia afirmând că ar vota pentru el în eventualitatea candidaturii sale.

Aproape o pătrime dintre respondenți au confirmat că dețin cetățenie română, iar dintre aceștia, puțin peste jumătate au exprimat intenția de a participa la alegerile din România, inclusiv cele pentru Parlamentul European, prezidențiale și parlamentare. Cu toate acestea, în cadrul alegerilor prezidențiale, majoritatea celor intervievați sunt indeciși (44%) sau nu intenționează să voteze (23%) atunci când li se cere să aleagă dintr-o listă de candidați.

Mircea Geoană este clar în fruntea preferințelor cetățenilor Republicii Moldova cu cetățenie română, cu 14,1%, urmat la distanță considerabilă de premierul României, Marcel Ciolacu, cu 4,7%, și senatoarea Diana Șoșoacă, cu 4,1%.

Studiul a fost realizat în perioada 6-13 aprilie, prin interviuri telefonice, și a implicat un eșantion de 1.008 respondenți. Eșantionul este considerat reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o marjă de eroare maximă de +3,1%.

Numărul cetățenilor Republicii Moldova care au redobândit cetățenia română a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani, ajungând astăzi la peste 600.000, dintr-o populație totală de aproximativ 2,7 milioane de locuitori. Astfel, aproximativ unul din patru moldoveni are și cetățenie română, conform statisticilor.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din România este programat pentru 15 septembrie, iar un al doilea tur, în caz de lipsă de majoritate absolută, pentru 29 septembrie. Președintele este ales pentru un mandat de cinci ani. România a avut patru președinți după Revoluția din 1989: Ion Iliescu (1990-1996 și 2000-2004), Emil Constantinescu (1996-2000), Traian Băsescu (2004-2014) și Klaus Iohannis (2014-2024).

Aceste informații au fost furnizate de către: https://tv8.md/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.