Marți, 21 mai, la Bruxelles, Republica Moldova și Uniunea Europeană au încheiat un parteneriat crucial în domeniul securității și apărării. Este un moment istoric pentru statul nostru, fiind prima țară din afara comunității europene care beneficiază de un asemenea acord esențial pentru securitatea națională, în lumina contextului geopolitic actual.
Parteneriatul Uniunea Europeană – Republica Moldova pentru Securitate și Apărare, semnat de premierul Dorin Recean și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, stabilește o serie de acțiuni menite să consolideze colaborarea în domeniul securității și apărării. Acestea includ participarea la misiunile și operațiunile PSAC ale UE, contracararea amenințărilor hibride, securitatea cibernetică, consolidarea capacităților în domeniul securității și apărării, comunicarea strategică și contracararea manipulării informațiilor și ingerințelor străine. De asemenea, UE și Republica Moldova vor coopera în chestiuni precum neproliferarea și dezarmarea, armele convenționale, combaterea terorismului și prevenirea extremismului violent, managementul integrat al frontierelor, consultări privind inițiativele și instrumentele relevante în domeniul apărării etc.
CITIȚI și UE și R. Moldova au SEMNAT Parteneriatul pentru Securitate și APĂRARE, care ne va ajuta să contracarăm tentativele Rusiei de a provoca DESTABILIZĂRI. R. Moldova este PRIMUL stat care beneficiază de un asemenea parteneriat cu UEScopul acestui document este de a alinia politicile de securitate și apărare ale UE și Republicii Moldova în probleme strategice și geopolitice, inclusiv prin schimbul de informații privind securitatea regională.
Reuniunile anuale ale Dialogului UE – Republica Moldova la nivel înalt în domeniul politic și de securitate vor reprezenta platforma-cheie pentru discuții referitoare la situația politică și de securitate din regiune, precum și pentru abordarea subiectelor legate de pace, securitate și apărare. Republica Moldova va fi reprezentată de către ministrul Afacerilor Externe.
Dorin Recean, exprimându-și opinia după semnarea documentului, a subliniat că aderarea la UE este cea mai bună modalitate de a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor Republicii Moldova. În același timp, consolidarea rezilienței țării față de provocările actuale va fi obiectivul principal, iar alinierea la Politica Externă și de Securitate Comună a UE și contribuția activă la pacea și securitatea europeană vor fi direcții prioritare.
Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.ziarulnational.md/