Seceta devastatoare a distrus recolta de grâu pe întinsele suprafețe din sud-estul României, transformând lanurile fertile în nutreț pentru animale. Fermierii se confruntă cu o situație fără precedent în agricultură, cu recolte complet uscate din cauza vremii extreme. Grâul, care urma să fie recoltat în mai puțin de o lună, se transformă acum în hrană pentru animale, iar fermierii sunt într-o stare de disperare. În mai multe comune din județul Buzău, inclusiv Balta Albă și Vâlcelele, fermierii se confruntă cu lipsa apei de patru ani încoace, adâncind deficitul de apă în sol de la an la an.

Georgian Calotă, fermier din Balta Albă, explică că situația este disperată, cu aproximativ o sută de hectare de grâu compromis sută la sută. Planta, extrem de mică și complet uscată, nu va produce niciun bob de grâu în acest an. Calotă menționează că, în această perioadă, grâul ar fi trebuit să aibă în jur de 70-80 de centimetri înălțime, dar în schimb, este uscat în proporție de 90 la sută, ajungând doar la 15 centimetri.

Fermierul din Balta Albă se plânge că, odată cu instaurarea secetei, a uitat ce înseamnă o recoltă satisfăcătoare. În trecut, obținea minimum șase tone de grâu la hectar și nu cobora sub o mie de kilograme în cei mai dificili ani agricoli. Acum, însă, nu mai este posibil să recolteze grâul, deoarece costurile asociate depășesc de multe ori producția în sine.

Problemele cu apa sunt întâlnite în întreg județul Buzău din cauza secetei, iar fermierii sunt la mila cerului, în lipsa unei surse de irigare a culturilor de cereale în zonă. Acolo unde pânza freatică este la adâncimi mari, fermierii sunt nevoiți să investească în foraje pentru a avea acces la apă.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://adevarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.