Cercetători din România și R. Moldova colaborează pentru proiecte inovatoare finanțate de Guvernul de la București. Cercetători din România și Republica Moldova vor colabora la 38 de proiecte inovatoare, finanțate cu aproximativ 77 de milioane de lei de către Guvernul de la București. Aceste proiecte acoperă diverse domenii științifice, inclusiv științele exacte și inginerie, științele umaniste și științele vieții.

Proiectele câștigătoare, în valoare totală de 20 de milioane de lei românești (aproximativ 76,85 de milioane de lei moldovenești), au fost selectate în cadrul competiției „Proiecte de colaborare cu Republica Moldova”. Competiția a fost lansată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) din România, prin intermediul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Printre proiectele selectate se numără unul implementat de Universitatea din Craiova, în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, care se va concentra pe nanomateriale hibride avansate aplicabile în chimia verde. De asemenea, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației din România va colabora cu Universitatea Tehnică a Moldovei pentru a dezvolta pansamente biofuncționalizate menite să îmbunătățească vindecarea rănilor și să controleze infecțiile. Un alt proiect notabil este cel dintre Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău și Universitatea de Stat din Moldova, care vizează stimularea ecologică a culturilor agricole.

Un alt exemplu de colaborare este proiectul „Decolonizarea memoriei: rolul expresiilor culturale în procesarea moștenirii sovietice în Republica Moldova și România”, implementat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în parteneriat cu Institutul de Filologie Română din cadrul Universității de Stat din Moldova.

Această competiție are ca scop consolidarea rețelelor de cercetare existente și dezvoltarea de noi colaborări între cercetătorii din România și Republica Moldova. De asemenea, urmărește valorificarea potențialului de expertiză al cercetătorilor, consolidarea pozițiilor lor profesionale, avansarea în carieră și participarea comună la platformele internaționale de cercetare.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.ziarulnational.md/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.