Începând cu 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze din Europa datorită proiectului Neptun Deep. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat această perspectivă la cea de-a 8-a ediție a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”.
Investițiile majore vizează și consolidarea infrastructurii de energie, prioritatea zero fiind interconexiunea Suceava – Bălți, cu finalizare planificată până în 2027. Aceste inițiative vor sprijini securitatea energetică a Republicii Moldova, România angajându-se ferm în această direcție.
CITIȚI și Producătorii de energie electrică din România, obligaţi prin lege să acopere consumul de energie electrică din stânga Prutului, în cazul în care centrala de la Cuciurgan ne va face probleme: „Mulțumesc, România, că ne ajuți să devenim mai puterniciO altă componentă importantă o reprezintă colaborarea în domeniul gazelor naturale. România a propus un flux inversat în coridorul vertical, care ar alimenta Moldova, Ucraina și restul Europei Centrale cu gaze provenite din terminalul din Turcia și din Grecia.
Proiectul Neptun Deep, susținut de compania majoritar deținută de stat, Romgaz, este esențial pentru acest obiectiv. Investiția de un miliard de dolari, inițial în cota Exxon, demonstrează angajamentul ferm al României în asigurarea independenței energetice și sprijinirea țărilor vecine.
Evenimentul „Black Sea and Balkans Security Forum” pune accent pe securitatea energetică și reziliența cibernetică, oferind un cadru de discuție pentru oficiali și experți din statele membre ale UE și NATO, precum și din țări partenere. Aceste dezbateri reprezintă un pas important în abordarea amenințărilor hibride și a altor provocări prioritare în regiunea Mării Negre și a Balcanilor.
Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.ziarulnational.md/