LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesorul Viorel Guțu – 26 mai: Evacuarea trupelor aliate de la Dunkerque

Pe 26 mai 1940, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a început evacuarea forțelor expediționare britanice și a trupelor aliate din portul francez Dunkerque. Această operațiune a urmat invaziei și ocupării Olandei de către Grupul B de Armate german, care a înaintat apoi spre vest prin Belgia. În același timp, Grupul A de Armate german a atacat cu blindate prin regiunea Ardenilor, înaintând rapid spre Sedan și apoi spre Canalul Mânecii, încercuind armatele franceze și engleze.

Contraatacurile aliate nu au reușit să stopeze înaintarea germană, care a atins coasta Atlanticului în jurul datei de 20 mai, separând Corpul Expediționar Britanic de restul trupelor aliate lângă Armentières. Germanii au continuat manevrele de încercuire pentru a captura forțele britanice și franceze înainte ca acestea să fie evacuate în Anglia.

Pe 26 mai 1940, generalul John Viscount Gort, comandantul Grupului expediționar britanic, a decis evacuarea forțelor aliate. El a ordonat concentrarea trupelor într-o zonă de rezistență de doar 5 kilometri de-a lungul coastei Canalului Mânecii, în apropierea portului Dunkerque. În timpul luptelor pentru apărarea acestei zone, mii de soldați francezi și britanici au fost uciși sau capturați. Cu toate acestea, între 26 mai și 4 iunie, peste 338.000 de soldați, dintre care aproximativ 120.000 erau francezi și belgieni, au fost evacuați.

Evacuarea de la Dunkerque a marcat finalul primei faze a Bătăliei pentru Franța, crescând moralul britanicilor, dar lăsând armata franceză singură în fața ofensivei germane, care a culminat cu ocuparea Parisului pe 14 iunie 1940. Operațiunea de evacuare a implicat numeroase vase mici, în principal private, inclusiv bărci de pescuit, care au ajutat la salvarea soldaților ce așteptau în apă până la umeri pentru a fi preluați de navele militare.

Deși evacuarea a fost un succes strategic pentru Aliați, pierderea majorității echipamentului militar a lăsat armata britanică într-o poziție vulnerabilă, necesitând luni de zile pentru reînarmare și reaprovizionare. Soldaților evacuați li s-a ordonat să distrugă echipamentele pe care nu le puteau transporta, astfel încât acestea să nu fie folosite de germani. Lipsa vehiculelor de transport a fost atât de acută în Anglia încât au fost recondiționate chiar și autobuzele casate pentru a transporta trupele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.