Lecția de Istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu – 28 mai: Zborul istoric al lui Mathias Rust, tânărul german care a aterizat în Piața Roșie din Moscova
La data de 28 mai 1987, Mathias Rust, un tânăr vest-german de doar 19 ani, a uimit lumea întreagă după ce a pătruns în spațiul aerian al URSS și a aterizat în Piața Roșie din Moscova. Această acțiune a zguduit prestigiul militar al Kremlinului, contribuind, într-un fel, la sfârșitul Războiului Rece. Aventura lui Rust a început pe 13 mai 1987, când a informat părinții că pleacă într-o călătorie cu avionul său Cessna pentru a acumula orele necesare obținerii licenței de pilot profesionist. El a decolat dintr-un orășel de lângă Hamburg și, timp de două săptămâni, a zburat deasupra nordului Europei, vizitând Insulele Feroe, Islanda, Norvegia și Finlanda.
În dimineața zilei de 28 mai, Rust a alimentat avionul la Helsinki și a decolat, anunțând turnul de control că se îndreaptă spre Stockholm, dar și-a schimbat ruta spre est, spre Uniunea Sovietică. Autoritățile aviatice finlandeze au încercat să-l contacteze, dar Rust a întrerupt orice comunicare. Presupunând un accident aviatic, autoritățile finlandeze au lansat investigații pentru recuperarea aeronavei, considerând-o prăbușită. În jurul orei 14, Rust a fost depistat de radarele de interceptare ale URSS. Deși sovieticii au trimis două aeronave militare să-l intercepteze, Rust a zburat la o altitudine foarte mică, evitând astfel detectarea.
La ora 19, Rust a apărut pe cerul Moscovei. Inițial intenționase să aterizeze în curtea interioară a Kremlinului, dar, din cauza aglomerației, a reușit să aterizeze pe un pod din apropierea Pieței Roșii. Ieșind din avion, Rust a salutat mulțimea curioasă, a dat câteva autografe și a anunțat că scopul misiunii sale era unul de pace. Crezând că vine din RDG, moscoviții l-au întâmpinat ca pe un aliat, dar Rust a clarificat că vine din Germania de Vest. Miliția l-a arestat imediat și l-a dus la o închisoare de maximă securitate.
Procesul lui Rust a început pe 2 septembrie, iar procurorii au fost convinși cu greu că a acționat singur. A fost condamnat la patru ani de muncă silnică, dar a fost închis la penitenciarul Lefortovo din Moscova. Cu toate acestea, ca un gest de bunăvoință față de Occident, Uniunea Sovietică l-a eliberat după câteva luni, permițându-i să se întoarcă în RFG pe 3 august 1988. Întoarcerea sa a atras atenția presei internaționale, iar la Kremlin a produs unde de șoc. Mihail Gorbaciov a folosit evenimentul pentru a demite înalți ofițeri care se opuneau reformelor sale, inclusiv ministrul apărării Serghei Sokolov și șeful Apărării Aeriene, Alexander Koldunov.
Acțiunea lui Rust a demonstrat că frontierele sovietice nu erau impenetrabile și a evidențiat ineficiența cheltuielilor uriașe pentru apărare. Analiștii au speculat diverse ipoteze pentru succesul său, inclusiv greșelile sovieticilor și evitarea doborârii unui avion civil după incidentul din 1983 cu avionul sud-coreean. Indiferent de circumstanțe, curajul și norocul lui Mathias Rust au demonstrat că orice este posibil.