LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesorul Viorel Guțu
Pe 2 iunie 1992, în timpul războiului din Transnistria, patrioții basarabeni Ilie Ilașcu, Andrei Ivanțoc, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Leșco și Petru Godiac au fost arestați și încarcerați de separatiștii transnistreni, cu sprijinul serviciilor secrete ruse. Membrii grupului au fost acuzați de „crime de război și acțiuni de terorism”. După luni de torturi groaznice, în urma sentinței din 9 decembrie 1993, Ilie Ilașcu a fost condamnat la moarte, iar ceilalți membri au primit pedepse cu închisoarea de la 2 la 15 ani.
Opinia publică internă și internațională a considerat procesul nedrept, acuzând lipsa prezumției de nevinovăție și utilizarea probelor fabricate pentru susținerea acuzațiilor. Membrii grupului Ilașcu au fost, de fapt, condamnați pentru lupta lor pentru independența și integritatea Republicii Moldova, succesoarea de drept a Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, devenită stat independent în 1991.
Imediat după declararea independenței Republicii Moldova, autoritățile ruse au contribuit la crearea unui regim separatist în Transnistria, regiune care face parte din teritoriul Moldovei. Rusia continuă să susțină militar, politic și economic regimul separatist de la Tiraspol, permițându-i să obțină o largă autonomie față de Republica Moldova.
Membrii grupului Ilașcu au executat ani grei de închisoare și au fost eliberați doar la presiunea opiniei publice internaționale și în urma unei decizii favorabile a Curții Europene a Drepturilor Omului.