LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesòrul Viorel Guțu – 4 iunie: Începutul bătăliei de la Midway

La data de 4 iunie 1942 a avut loc Bătălia de la Midway, cea mai importantă confruntare navală din războiul din Pacific, parte a celui de-al Doilea Război Mondial. Această bătălie a avut loc la peste șase luni după atacul japonez de la Pearl Harbor. De această dată, marina Statelor Unite a învins în mod decisiv marina Imperială Japoneză, care atacase Atolul Midway cu o lună înainte, provocând mari pierderi flotei japoneze.

Operațiunea japoneză de la Midway și atacul anterior de la Pearl Harbor urmăreau să elimine poziția strategică a Statelor Unite din Pacific, oferind Japoniei mână liberă în stabilirea sferei sale de influență în zona Asiei Orientale. Japonezii sperau că printr-o înfrângere demoralizatoare vor determina Statele Unite să capituleze în războiul din Pacific.

În bătălia de la Midway, japonezii au plănuit să atragă portavioanele americane într-o capcană, intenționând să ocupe Atolul Midway ca parte a unui plan mai amplu de a-și extinde perimetrul de acțiune pentru viitoarele atacuri îndreptate împotriva Insulelor Fiji și Samoa. Planul a fost dezavantajat de prezumțiile greșite ale japonezilor cu privire la reacția americanilor și de dispozițiile insuficiente date la momentul punerii în executare.

Pentru americani, a fost esențial că Stația HYPO (unitatea de informații din Hawaii specializată în interceptarea comunicațiilor și în decriptarea acestora) a fost în stare să determine data și locul atacului japonez, astfel că Marina Militară a Statelor Unite a putut pregăti propria ambuscadă. Patru portavioane japoneze și un crucișător greu au fost scufundate de armata americană, care a pierdut numai un portavion și un distrugător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.