SUA, Marea Britanie și Franța comemorează 80 de ani de la Debarcarea din Ziua-Z, pe 6 iunie 1944. Această zi, una dintre cele mai semnificative din istoria omenirii, a marcat debarcarea Aliaților pe plajele Normandiei, în nordul Franței. În total, 156.000 de soldați din SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au participat, declanșând operațiunea Overlord, care avea drept scop eliberarea Europei de Vest de sub ocupația nazistă.

Debarcarea de Ziua-Z: Aliații invadează Normandia Coordonată de Dwight Eisenhower, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa, și mareșalii britanici Arthur Tedder și Bernard Montgomery, invazia a început după miezul nopții. În dimineața zilei de 6 iunie, trupele americane au bombardat aerian și naval plajele apărate de 50.000 de soldați naziști, poziționați în cazemate și buncăre. 24.000 de soldați americani, britanici și canadieni s-au parașutat în regiune. Britanicii au debarcat în sectoarele Gold și Sword, canadienii în sectorul Juno, iar americanii au purtat greul luptei în sectoarele Omaha Beach și Utah. Restul de 130.000 de soldați au ajuns pe țărm cu ambarcațiuni pentru un asalt frontal.

Țărmul, apărat de naziști, era minat și presărat cu trepiede metalice, sârmă ghimpată și țăruși din lemn, complicând și periclitând eforturile trupelor aliate. Cele mai multe victime s-au înregistrat la Omaha. La Gold, Juno și Sword, britanicii și canadienii au purtat lupte directe cu naziștii și au pătruns în orașele din apropiere, luptând casă cu casă.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.gandul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.