Fermierii români protestează la Bruxelles alături de grupuri de extremă dreaptă, în ciuda refuzului de participare al celor mai mari sindicate ale fermierilor din UE. Zeci de mii de fermieri, inclusiv români, au ajuns în Belgia cu mii de tractoare, după ce colegii lor au blocat principalele puncte de trecere a frontierei dintre Spania și Franța. Organizatorii estimează că la protest vor participa 27.000 de persoane și 3.000 de tractoare. Utilajele vor fi escortate de poliție până în Place du Luxembourg.
Autoritățile federale au anunțat că stațiile de tren și metrou vor rămâne deschise, iar instituțiile belgiene vor funcționa normal, deși pot apărea întreruperi în funcție de evoluția protestului.
Poliția federală avertizează asupra perturbărilor majore pe rețeaua rutieră din regiunea Bruxelles. Ministerul român al Afacerilor Externe informează că demonstrația fermierilor europeni va continua pe tot parcursul zilei.
Ionel Arion, președintele Pro Agro, a declarat pentru „Adevărul” că fermierii români prezenți la Bruxelles nu reprezintă nicio federație sau asociație, participând ca independenți. „Este un protest spontan”, a spus acesta.
Întrebat despre nemulțumirile fermierilor români, Arion a menționat că acestea sunt legate în principal de Politica Agricolă Comună (PAC), care impune reguli foarte restrictive. „Această politică limitează dezvoltarea fermelor și posibilitatea de capitalizare a fermierilor. Sunt impuse restricții pentru utilizarea produselor de protecție a plantelor și terenurile ‘pârloagă’ nu au fost încă scutite de restricții, ci doar au primit o derogare. În plus, se impune ca 30% din veniturile fermei să fie alocate mediului și climei, lucru unic în comparație cu alte domenii”, a explicat Arion. Clubul Fermierilor Români și Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) au confirmat că membrii lor nu participă la proteste.
Fermieri din Italia, Spania și Germania se alătură protestelor Cele mai mari sindicate agricole din Europa, care reprezintă milioane de muncitori, au refuzat să se alăture protestului împotriva reformelor ecologice ale UE, potrivit DeSmog, citat de EUObserver.
Acest protest, condus de grupuri de fermieri de extremă dreaptă, urmează unui val de demonstrații recente în întreaga Europă. Fermierii și-au exprimat nemulțumirile privind prețurile scăzute din supermarketuri, costul vieții, taxele pe combustibil și subvențiile UE.
Grupul olandez Fermier Defense Force (FDF) a îndemnat fermierii să participe la demonstrație, susținând că „apără drepturile fermierilor și standardele Uniunii Europene”.
Principalele organizații de fermieri din Italia, Coldiretti și Confagricoltura, mențin relații strânse cu guvernul și partidul național conservator Frații Italiei. COAG, cea mai mare organizație de fermieri din Spania, a declarat că membrii săi nu vor participa la protestul din 4 iunie.
Participarea Germaniei la protest este co-organizată de asociația fermierilor Landwirtschaft verbindet Deutschland (LsV Deutschland). Coordination Rurale, al doilea cel mai mare sindicat al fermierilor din Franța, este unul dintre organizatorii protestului din 4 iunie. Grupurile agricole poloneze, inclusiv NSZZ „Solidarnosc” Rolnikow Individualnych, vor participa de asemenea la protest, respingând acuzațiile de legături cu extrema dreaptă.
Aceste informații au fost furnizate de către: https://adevarul.ro/