Igor Gorgan, fost șef al Statului Major al Armatei Republicii Moldova, a fost demis în 2021 de președinta Maia Sandu, fiind acuzat de colaborare cu GRU, Serviciul de informații militare al Forțelor Armate ale Federației Ruse. Potrivit unei investigații realizate de The Insider și proiectul „Malenkaia Strana”, jurnaliștii au obținut corespondența de pe Telegram dintre Gorgan și colonelul GRU Alexei Makarov. Din aceasta reiese că Gorgan furniza informații despre situația politică din Republica Moldova și despre vizitele oficialilor Ministerului ucrainean al Apărării.

În iulie 2023, înaintea expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, Gorgan s-a angajat la ONU. Publicația subliniază că el continuă să fie un informator valoros pentru GRU, folosindu-și vechile legături din Ministerul Apărării al Moldovei. Relația dintre Gorgan și Makarov a devenit mai activă în aprilie 2022, după izbucnirea războiului din Ucraina, cei doi întâlnindu-se frecvent în cafenele din Chișinău sau la pescuit.

Ca urmare a dezvăluirilor, Președinția a anunțat că Maia Sandu îi va retrage lui Gorgan distincțiile de stat și gradele militare. „Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie”, a declarat șeful Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Adrian Băluțel. Distincțiile „Meritul Militar” (2006) și „Credință Patriei” (2015), precum și gradele militare acordate lui Gorgan, vor fi retrase. Băluțel a subliniat necesitatea unei monitorizări stricte și a verificării minuțioase a celor din instituțiile de apărare și securitate, pentru a preveni astfel de amenințări hibride la adresa statului.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.jurnal.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.