Redobândirea Cetățeniei Române: Noile Reguli Impun Cunoașterea Limbii Române

Guvernul de la București a introdus noi reguli pentru cei care doresc să redobândească cetățenia română. O modificare importantă este obligativitatea cunoașterii limbii române. Printr-o ordonanță de urgență recent adoptată, s-a reintrodus proba interviului eliminată anterior.

În trecut, pentru a accelera procedura de redobândire a cetățeniei, interviul pentru verificarea cunoașterii limbii române fusese eliminat, presupunându-se că foștii cetățeni români cunosc deja limba și noțiuni de cultură și civilizație românească. Cu toate acestea, s-a dovedit că mulți solicitanți nu au cunoștințele lingvistice minime necesare, realitate observată frecvent în timpul depunerii jurământului.

De asemenea, Autoritatea Națională pentru Cetățenie nu va mai fi obligată să verifice cererile de redobândire a cetățeniei române în termen de cinci luni. Această schimbare vine în contextul în care mii de solicitanți au acționat în instanță Autoritatea pentru Cetățenie pentru nerespectarea acestui termen, ceea ce a dus la numeroase cheltuieli de judecată și soluționări de urgență. În perioada 2018 – 2023, au fost înregistrate 6.126 de astfel de cazuri.

Un aspect important subliniat de Guvern este faptul că multe acțiuni în justiție sunt inițiate de solicitanți cu suspiciuni de fals în dosarele lor de cetățenie, majoritatea fiind cetățeni ai unor state din spațiul ex-sovietic, care nu includ teritorii ce au aparținut României.

Datele Autorității Naționale pentru Cetățenie arată că, din 2007 până pe 25 martie 2024, au fost înregistrate 995.552 de cereri de redobândire a cetățeniei române, din care 860.849 au fost soluționate, iar 134.703 sunt în curs de soluționare.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.ziarulnational.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.