LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesorul Viorel Guțu – 8 iunie: Asasinarea primului ministru Barbu Catargiu

Pe 8 iunie 1862, Barbu Catargiu, prim-ministru al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești și șeful primului guvern instituit de Alexandru Ioan Cuza, a fost asasinat. Catargiu, o personalitate de seamă a grupării politice conservatoare, a devenit pe 22 ianuarie 1862 primul prim-ministru al guvernului unic, după recunoașterea Unirii Principatelor Române de către Marile Puteri europene.

Asasinatul său, comis sub clopotnița de pe Dealul Mitropoliei din București, a stârnit un scandal imens în epocă din cauza implicațiilor politice și a misterului neelucidat nici până astăzi. În mai 1862, Barbu Catargiu a prezentat Parlamentului un proiect de lege agrară care a provocat opoziția liberală. Majoritatea Adunării, constituită din mari proprietari, susținea proiectul lui Catargiu, ceea ce a determinat demisia multor liberali, dar Mihail Kogălniceanu a rămas pentru a combate vehement varianta conservatoare, pledând în favoarea țăranilor.

Pe măsură ce proiectul legii agrare părea inevitabil să fie adoptat de Parlament, opoziția a lansat o campanie violentă în presă și a organizat adunări publice pentru a submina puterea conservatorilor și a zădărnici reforma agrară. În răspuns, Guvernul și Parlamentul au extins cenzura presei și au luat măsuri împotriva adunărilor publice, creând o atmosferă politică tensionată.

În acest context, pe 8 iunie 1862, Barbu Catargiu a fost asasinat în timp ce se întorcea la sediul Consiliului de Miniștri, fiind în trăsura împreună cu prefectul poliției Capitalei, Nicolae Bibescu. Sub clopotnița de la Mitropolie, s-au auzit două focuri de armă; un glonte l-a lovit pe Catargiu în cap, ucigându-l pe loc, iar altul a trecut pe lângă urechea lui Bibescu, care a reușit să oprească caii după aproximativ o sută de pași. Vestea asasinatului s-a răspândit rapid în capitală și în toată țara, iar domnitorul, informat de Nicolae Bibescu, a aflat consternat că asasinul dispăruse.

Autorul crimei nu a fost niciodată identificat, iar numeroasele scenarii și supoziții nu au elucidat misterul acestei crime odioase. Uciderea lui Barbu Catargiu rămâne primul asasinat politic din istoria modernă a României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.