Comisia Europeană a făcut anunțul așteptat cu privire la pregătirea Ucrainei și a Republicii Moldova pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Vineri, într-o întâlnire cu ambasadorii UE, Comisia Europeană a confirmat că cele două țări au îndeplinit condițiile necesare pentru a iniția discuțiile pentru aderarea la UE.

„Pentru noi, este clar că ambele țări au trecut cu succes prin toate etapele premergătoare acestui proces”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Cu toate acestea, decizia finală se află acum în mâinile statelor membre ale UE. Această declarație vine după ce liderii UE au convenit să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova în decembrie 2023, sub condiția ca aceste țări să satisfacă anumite criterii, inclusiv combaterea corupției.

În cadrul unei reuniuni recente cu ambasadorii celor 27 de state membre, Comisia Europeană a confirmat că ambele țări au îndeplinit aceste criterii. Cu toate acestea, fiecare stat membru trebuie să aprobe în unanimitate un plan de desfășurare a negocierilor înainte ca acestea să înceapă în mod oficial.

Cererea de aderare la UE a fost depusă de către Kiev în februarie 2022, în urma intensificării conflictului din estul Ucrainei, care a culminat cu o invazie a Rusiei. La scurt timp după aceasta, Republica Moldova, cu regiunea sa separatistă Transnistria generând îngrijorare persistentă după războiul din anii ’90, și-a exprimat dorința de a adera la UE.

Recent, un grup format din 12 din cele 27 de state membre ale UE au solicitat președinției belgiene a Consiliului UE să adopte cadrul de negociere pentru aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la UE încă din această lună. Această mișcare ar pregăti calea pentru convocarea conferințelor interguvernamentale cu cele două țări spre sfârșitul lunii.

„Având în vedere situația critică din Ucraina și evenimentele iminente, precum alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE în Republica Moldova, acest pas ar fi un semnal de încurajare și ar consolida eforturile de reformă în aceste țări”, se arată în scrisoarea semnată de miniștrii de Externe sau secretarii de stat din ministerele de Externe care au formulat solicitarea către președinția belgiană a Consiliului UE.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.ziarulnational.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.