LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesorul Viorel Guțu – 14 iunie: Ocuparea Parisului de către trupele germane.

Pe 14 iunie, profesorul Viorel Guțu a prezentat lecția despre ocuparea Parisului de către trupele germane în 1940. În acea primăvară, trupele franceze au fost îngrămădite în nordul țării, izolate de trupele germane prin manevrele îndrăznețe ale lui Hitler. Utilizând diviziile de tancuri Panzer, germanii au reușit să despartă trupele franco-belgiene din Flandra de restul armatei franceze. Campania Blitzkrieg a fost devastatoare, victoriile germane succedându-se fără opoziție fermă, iar avansul rapid al trupelor a dus la blocarea a peste 140.000 de soldați francezi la Dunkerque, salvați în cele din urmă de flota britanică.

După ce au eliminat rezistența din nordul Franței, trupele germane au primit undă verde să avanseze spre Paris. Pe 14 iunie 1940, trupele germane au intrat în capitala Franței, impunând starea de asediu. Ocupația germană a Parisului a fost devastatoare pentru locuitori, care au avut dificultăți în a se obișnui cu noua realitate. Cu toate acestea, speranța a fost menținută prin Rezistența Franceză, condusă de generalul Charles de Gaulle.

Există o legendă despre ocupația germană a Parisului, conform căreia Hitler nu ar fi reușit să urce pe Turnul Eiffel, deoarece francezii au scos intenționat lifturile din funcțiune, refuzând să se supună noilor autorități. Furia lui Hitler față de acest act a fost intensă, iar planurile sale de a distruge monumente precum Turnul Eiffel, Muzeul Luvru, Catedrala Notre Dame, Domul Invalizilor și altele au fost o amenințare reală.

Totuși, în ciuda intențiilor lui Hitler, generalul german Dietrich von Choltitz, guvernatorul militar al Parisului în ultimele zile ale ocupației, a refuzat să execute ordinele de distrugere a orașului. Astfel, numeroasele monumente pariziene au fost salvate, intrând în patrimoniul universal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.