Imagini virale surprind fermierii români aruncând tone de roșii din cauza prețurilor derizorii. Programul „Tomata” îi sărăcește pe micii producători. Din cauza creșterii producției de roșii stimulată de acest program, micii fermieri nu-și mai pot acoperi costurile pentru cules și transport după vânzarea en-gros, conform digi24.ro.

Fermierii din apropierea Capitalei și din restul țării afirmă că sunt nevoiți să arunce tone de roșii, deoarece nu le mai pot vinde. Un fermier din comuna Videle, județul Ilfov, a declarat că anul trecut a aruncat aproximativ cinci tone de roșii și estimează că anul acesta va arunca cel puțin trei tone, după ce deja a pierdut două tone din producția sa. Aceasta se întâmplă deoarece în România nu s-au creat piețe de desfacere pentru culturi precum roșiile, castraveții sau vinetele, iar comercianții terți cumpără la prețuri foarte mici, deoarece recoltele au fost abundente.

De obicei, comercianții achiziționează un kilogram de roșii cu un leu, preț care nu acoperă costurile producătorilor. Pentru a-și acoperi cheltuielile de producție, un fermier ar trebui să primească cel puțin patru lei pe kilogram. Totuși, din cauza schimbărilor din piață, aceștia sunt dispuși să vândă și cu doi lei pe kilogram pentru a nu rămâne cu marfa nevândută.

În prezent, în supermarketurile din România, prețurile roșiilor variază între 10 și 15 lei pe kilogram, în funcție de soi și de țara de proveniență. În zonele rurale, un kilogram de roșii se vinde cu 8 lei. Bugetul Programului „Tomata” a fost suplimentat anul acesta cu 13 milioane de lei. În anul 2024, pe site-ul MADR, se anunțase încă din luna februarie un grant de 1.500 euro pentru cei care cultivă tomate din soiuri timpurii în spații protejate, conform oficialilor DAJ Olt.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://adevarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.