În toiul unei seri de vară, când soarele încă se tăinuia printre norii aurii, în inima Germaniei, la Munhen, stadionul era doldora de românași dornici de fotbal. România juca împotriva Ucrainei, iar izbânda noastră de 3-0 a fost precum un balsam pentru inimile suporterilor. Însă, nu vă închipuiți că în tribune se aflau doar fani de rând. Ah, departe de adevăr! Liderii de partide și-au făcut și ei prezența, ca niște cocoși cu pene colorate, străduindu-se să atragă toată atenția.

În fruntea lor, un mare lider de partid, care de mulți ani își aprindea petardele politice în mijlocul galeriilor, s-a grăbit să nu piardă această ocazie de aur. Cu un rânjet mai fals decât bancnotele de pe vremea lui Caragiale, își plimba făptura bronzată pe lângă tribune, încercând să-și facă loc printre fanii adevărați. De ce? Pentru că tocmai își anunțase candidatura la președinția României și știa că o baie de mulțime este cea mai bună stratagemă electorală. Așa credea el, cel puțin.

Cu tricoul naționalei, purtând numărul 10 pe spate, încerca să mimeze modestia și patriotismul, dar oricine putea vedea dincolo de mască. Un adevărat bufon politic, fără curajul și tupeul necesar pentru a fi lider adevărat. Doamne ferește să ajungă președinte acest om, ne zicem noi în gând, privindu-l cum se strecoară printre oameni, căutând selfie-uri și aprobări false.

Pe de altă parte, prim-ministrul, mai rezervat și cu o mină mai modestă, părea că are sfetnici mai pricepuți. Nu a intrat în jocul de circ, nu s-a agitat ca un pește pe uscat. A stat deoparte, lăsând fotbalul să fie despre fotbal, nu despre politică. Probabil că știe că poporul român s-a săturat de circ și vrea fapte concrete, nu doar promisiuni deșarte.

Românașii mei dragi, vă întreb pe voi, cine va birui în final? Circul sau modestia? Propunerile reale sau populismul ieftin? E timpul să ne trezim și să le cerem liderilor noștri mai mult decât poze și zâmbete false. Să-i întrebăm ce vor să facă pentru țară și cum vor să ne ajute, nu doar să stea la poze cu noi.
Deci, adevăratul fotbal nu se joacă pe terenul politicii, ci în inimile noastre, iar golurile care contează cu adevărat sunt cele marcate pentru un viitor mai bun, nu pentru campanii electorale. Așa că, să le spunem clar: vrem fapte, nu circ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.