Liderii UE nu au reușit să ajungă la un consens cu privire la un al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen în fruntea Comisiei Europene în cursul serii de luni, deși Emmanuel Macron și Olaf Scholz au dat asigurări în zilele recente că progresează către un acord, au dezvăluit trei diplomați europeni pentru POLITICO. Charles Michel, președintele Consiliului European, a confirmat că discuțiile vor continua la următoarea întâlnire a liderilor din 27-28 iunie, după ce negocierile de luni seara nu au dus la nicio înțelegere imediată.

După alegerile europene, s-a conturat inițial un consens în favoarea lui Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene, a lui António Costa pentru președinția Consiliului European, a Robertei Metsola ca președinte al Parlamentului European și a premierului estonian Kaja Kallas pentru politica externă. Totuși, negocierile pentru aceste poziții cheie în UE au stagnat din cauza cererilor Partidului Popular European (PPE), care a obținut cele mai multe locuri în Parlamentul European, pentru mai multe concesii și o distribuție mai echilibrată a puterii între funcțiile de top.

PPE a dorit să reconfirme în funcțiile actuale pe von der Leyen și Metsola, ambii fiind membri ai aceleași familii politice. De asemenea, PPE a propus ca mandatul președintelui Consiliului European să fie împărțit în două tranșe de câte 2,5 ani, cu o parte din această perioadă revenind PPE.

POLITICO remarcă că discuțiile au eșuat din mai multe motive, printre care dificultățile Socialiștilor și Democraților (S&D) în a ajunge la un acord pentru numirea lui Costa la conducerea Consiliului European, precum și nemulțumirea premierului italian Giorgia Meloni față de desfășurarea serii. Emmanuel Macron, unul dintre intermediarii cheie, a exprimat speranța ca discuțiile de luni să conducă la o decizie de principiu în zilele următoare, dar până acum nu s-a ajuns la un acord definitiv cu privire la noile numiri în pozițiile de conducere ale instituțiilor-cheie ale UE.

Liderii UE urmează să se reunească din nou la Bruxelles în perioada 27-28 iunie, sperând să ajungă la un acord înainte de votul Parlamentului European privind viitorul președinte al Comisiei, programat pentru mijlocul lunii iulie.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.