LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesorul Viorel Guțu – 19 iunie: Demolarea Bisericii Sfânta Vineri din București
Pe 19 iunie 1987, Biserica Sfânta Vineri din București, construită în 1645, a fost demolată la ordinul Elenei Ceaușescu, sub pretextul sistematizării orașului. Biserica, demolată chiar într-o zi de vineri, era cunoscută pentru înalta sa credință și pentru icoana făcătoare de minuni a Sfintei Cuvioase Parascheva. Ordinul Elenei Ceaușescu a distrus una dintre marile ctitorii ale Bisericii Ortodoxe Române.
Tradiția spune că pe locul acestei biserici a existat un schit unde domnitorul Mircea cel Bătrân a adus temporar moaștele Sfintei Parascheva, iar mai târziu domnitorul Matei Basarab a construit biserica și i-a dat numele Sfânta Vineri. Deși afectată de cutremurul din 1977, biserica a fost restaurată, ultima renovare având loc cu doar doi ani înainte de demolare. Însă, în dimineața zilei de 19 iunie 1987, biserica a fost înconjurată de coloane de mașini și camioane. În jurul prânzului, buldozerele și excavatoarele au început demolarea. Pe la ora 14:00, turlele bisericii au fost trase cu lanțuri și distruse.
Muncitorii inițiali au refuzat să demoleze biserica, dar pușcăriașii, cărora li s-a promis reducerea pedepsei, au continuat demolarea. Mii de oameni s-au adunat în zonă, plângând în genunchi în timp ce turlele și pridvorul bisericii se prăbușeau. În scurt timp, din vestita biserică Sfânta Vineri nu a mai rămas nimic, doar un covor de lumânări aprinse de bucureșteni, simbolizând tragedia națională.