Soldați nord-coreeni ar putea fi trimiși în Ucraina, după acordul semnat de Putin și Kim Jong Un: „Divizii pentru următoarea «mașină de tocat carne»”.

Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat miercuri, 19 iunie, la Phenian, un pact de parteneriat strategic care include o clauză de apărare reciprocă în cazul unei „agresiuni împotriva uneia dintre părți”, a anunțat președintele rus. Mai mulți analiști militari ucraineni cred că pactul deschide posibilitatea trimiterii de soldați nord-coreeni pe frontul din Ucraina, potrivit site-ului de știri RBK-Ukraina.

Acordul de parteneriat strategic dintre Federația Rusă și Republica Populară Democrată Coreea (RPDC) ar putea permite desfășurarea de trupe nord-coreene în Ucraina. „Acordul de parteneriat cuprinzător semnat astăzi prevede și asistență reciprocă în cazul unei agresiuni împotriva uneia dintre părțile la acest acord”, a declarat Putin. Conform acestuia, Rusia „nu exclude cooperarea militaro-tehnică” cu Coreea de Nord. De asemenea, Putin a criticat declarațiile SUA și ale altor țări occidentale cu privire la furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune, avioane F-16 și alte echipamente către Ucraina, promițând că se va opune sancțiunilor internaționale, împreună cu Coreea de Nord.

Potrivit lui Oleksandr Musienko, șeful Centrului de Studii Juridice Militare, cuvintele lui Putin sugerează un nivel ridicat de cooperare între cele două țări, similar unei alianțe. Musienko consideră că tratatul ar putea include un mecanism de asistență militară care nu va fi făcut public. „Nu exclud ca anumite părți să prevadă participarea trupelor nord-coreene (la războiul împotriva Ucrainei, n.red.) atunci când Rusia are nevoie, ținând cont de situația de pe front. În opinia mea, acest lucru e posibil să fie scris în acordul de parteneriat strategic cu RPDC”, a afirmat el. Musienko a adăugat că acordurile anterioare nu prevedeau participarea la ostilități comune.

Oleksandr Kovalenko, observator politico-militar al grupului „Rezistența informațională”, consideră, de asemenea, că acordul poate prevedea trimiterea de trupe nord-coreene pentru a dobândi experiență de luptă. „Câteva divizii pentru următoarea «mașină de tocat carne». Nu vorbim despre trimiterea a sute de mii de forțe speciale”, a menționat el. În același timp, Kovalenko nu se grăbește să numească acordul semnat la Phenian o alianță militară.

De la începutul războiului din Ucraina, Coreea de Nord a sprijinit în mod deschis Rusia. Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii (SUA), din septembrie 2023, Coreea de Nord a furnizat rușilor 10.000 de containere cu muniție sau materiale aferente muniției.

Kim Jong-un a spus că acordul este „exclusiv de natură iubitoare de pace și defensivă” și a declarat „sprijin deplin” pentru războiul pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei. El susține că Rusia joacă un rol important „în menținerea stabilității strategice și a echilibrului în lume”, iar așa-zisa „operațiune militară specială” are ca scop „protejarea suveranității și a intereselor de securitate”.

Liderul nord-coreean a mai adăugat că relațiile dintre Rusia și RPDC intră într-o perioadă de „nouă prosperitate, care nu poate fi comparată nici măcar cu perioada relațiilor coreene-sovietice din secolul trecut” și i-a numit pe „tovarășii ruși” „cei mai cinstiți prieteni și camarazi”.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.