Astăzi, România și Basarabia își plâng unul dintre cei mai iubiți scriitori pentru copii, Spiridon Vangheli, cunoscut drept „Creangă al Basarabiei”. Deputatul Raisa Enachi a adus un omagiu emoționant pe platforma ei de socializare, reflectând asupra vieții și operei acestui mare artist care a încântat generații întregi cu poveștile sale pline de căldură și înțelepciune.

Mesajul deputatului Raisa Enachi este prezentat mai jos:

„ Ion Creangă” al Basarabiei – scriitorul Spiridon Vangheli s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani.
Născut la 14 iunie 1932 în Grinăuți, județul Bălți, Regatul României.
Pe bună dreptate i se spunea “Creangă” al Basarabiei – “Ca să-l aduc acum pe Guguţă în mijlocul vostru, trebuie să vă spun un mic fragment din carte: Când l-au primit pe Guguţă în clasa I, de bucurie el a măturat drumul de-acasă până la şcoală, cântând:

“Mă duc, mă duc la şcoală
Portiţă tu rămâi.
Căciula o să umble
Şi ea în clasa I.
Papucii vor la şcoală
Că nu sunt mititei,
Papucii mei, papucii
Vor fi şcolari şi ei“.
Cușma lui Guguță a fost un simbol al copilăriei pentru mulți oameni.
Cartea pentru copii „Isprăvile lui Guguță”, care a apărut în circa 40 de țări, a fost tradusă în aproximativ 60 de limbi.

De-a lungul unei vieţi întregi, Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internaţională de Onoare „Andersen”, cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romania, cu titlul de maestru al artei şi cu cel de scriitor al poporului.
Guguţă a trecut Prutul pentru a pune şi el umărul la cauza sfântă a noastră: „Unirea Basarabiei cu patria mamă, România!”, ne spunea Vangheli la Iași în anul 2013.
Nu a reușit să-și vadă cauza împlinită.
Astăzi, îmi pare rău să aud despre trecerea lui Spiridon Vangheli la cele veșnice. Să ne amintim de el cu drag și respect.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei îndoliate!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.