Lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu – 22 iunie: „Operațiunea Barbarossa” și Impactul Asupra Germaniei Naziste

În dimineața zilei de 22 iunie 1941, pe radioul german, Adolf Hitler a proclamat atacul asupra Uniunii Sovietice prin „Operațiunea Barbarossa”. Acest moment a fost considerat una dintre cele mai mari greșeli strategico-militare ale lui Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, conducând la înfrângerea Germaniei naziste. Frontul de răsărit, deschis prin această operațiune, a devenit principalul teatru de luptă al războiului, marcând bătălii violente și pierderi umane masive.

Hitler, motivat de conceptul de „spațiu vital”, a dorit expansiunea în estul Europei pentru resurse și teritoriu. În această logică, naziștii au vizat distrugerea și substituirea populației slave considerate inferioare, înlocuind-o cu germani arieni. Ignorând avertismentele generalilor săi cu privire la riscul unui război pe două fronturi, Hitler s-a considerat un geniu militar, subestimând consecințele strategice.

Pregătirile pentru „Operațiunea Barbarossa” au implicat mobilizarea a peste trei milioane de soldați și acumularea de materiale în estul Germaniei. La ora 4:45 dimineața, în data de 22 iunie 1941, forțele germane au lansat atacul asupra Uniunii Sovietice, avansând rapid către Leningrad, Smolensk, Moscova și Kiev. În ciuda victoriilor inițiale, ofensiva germană a fost stopată de iarna brutală în decembrie 1941, aproape de Moscova.

Această campanie militară a marcat un punct crucial în istoria celui de-al Doilea Război Mondial, evidențiind erorile strategice ale Germaniei naziste și impactul devastator al „Operațiunii Barbarossa” asupra evoluției conflictului global.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.