LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesorul Viorel Guțu – 27 iunie: Readucerea Transnistriei în componența României

Astăzi, 27 iunie 2024, se împlinesc 83 de ani de la readucerea teritoriului dintre Nistru și Bug, cunoscut acum ca Transnistria, sub controlul României pentru o scurtă perioadă de timp. La 27 iunie 1941, Armata Română, sub conducerea Mareșalului Antonescu, a trecut Nistrul, unind ambele maluri sub drapelul românesc. Acest teritoriu, revendicat în prezent de Rusia și controlat de facto de Moscova prin intermediul autorităților rusofile ale așa-numitei Republici Nistrene Moldovenești, este astăzi un pseudo-stat recunoscut doar de Rusia, condus de nostalgici comuniști.

În 1941, când Armata Română a eliberat Transnistria, Tiraspol, actuala „capitală” a Republicii Transnistrene, avea puțin peste 40.000 de locuitori. Sovieticii transformaseră acest oraș într-un avanpost de propagandă bolșevică încă din anii ’20, vizând în principal Regatul României și îndoctrinarea populației locale. Totuși, prezența românilor autohtoni, primii ocupanți ai acestui teritoriu, era o problemă deranjantă pentru sovietici. Acest teritoriu fusese parte a vechiului Regat Dac al lui Burebista, care se întindea până la gura Bugului.

Izvoarele istorice atestă că în secolele XI-XIII, în aceste ținuturi locuiau bolohovenii (valahii), iar voievozii moldoveni au stăpânit și ei acest teritoriu. Astfel, Transnistria nu a aparținut niciodată Rusiei, cazacilor sau Ucrainei, cum susțin unii. Readucerea Transnistriei în componența României de către generalul Antonescu și Armata Română, la 27 iunie 1941, a fost justificată de faptul că acest teritoriu era unul românesc.

Înainte ca Armata Română să treacă Nistrul, sovieticii devastaseră acest teritoriu, distrugând peste 85% din infrastructura locală: școli, spitale, sedii administrative, bănci, gări, căi de comunicație și numeroase locuințe. Administrarea românească a permis locuitorilor să înceapă reconstrucția și să revină la normalitate. Această situație a durat până în august 1944, când trupele sovietice au recucerit Transnistria. În baza Tratatului de Pace de la Paris din 1947, Basarabia, nordul Bucovinei și Transnistria au fost reîncorporate în Uniunea Sovietică, iar diviziunile administrative sovietice și denumirile rusești au fost oficializate din nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.