România și Slovacia blochează negocierile UE privind subvențiile agricole
Miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană nu au reușit să ajungă la un acord asupra viitorului sectorului agricol din cauza opoziției manifestate de România și Slovacia. Țara noastră s-a opus textului propus din cauza convergenței externe în plățile directe ale Politicii Agricole Comune (PAC). Acest mecanism dezavantajează țările mai puțin bogate din UE, în special cele din est, oferindu-le un nivel redus de ajutoare directe comparativ cu statele mai prospere din vestul Europei.
David Clarinval, ministrul agriculturii din Belgia, țara care prezidează Consiliul Uniunii Europene, a comentat situația la ședința din Luxemburg. „Din păcate, în timpul dezbaterilor de azi (luni n.red.), delegația României nu a putut susține textul,” a spus Clarinval. Alături de România, și Slovacia s-a abținut, astfel că concluziile textului au primit aprobare doar din partea a 25 de țări membre, împiedicând avansarea acestora.
„Delegația română și, într-o măsură mai mică, delegația slovacă, și-au exprimat punctul de vedere în acest sens, dorind eliminarea rapidă a convergenței externe pentru a oferi ajutoare similare tuturor agricultorilor europeni,” a adăugat Clarinval.
Ministrul belgian a subliniat că aceste neînțelegeri umbresc procesul de schimbare generațională în sectorul agricol și evidențiază necesitatea ca agricultorii să primească venituri corecte, proporționale cu producția lor. De asemenea, Clarinval a recunoscut necesitatea simplificării procedurilor administrative în domeniul agriculturii, conform Agerpres.
Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.dcnews.ro/