LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesorul Viorel Guțu – 29 iunie: Praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți împreună pe 29 iunie, deoarece amândoi au murit la Roma, la ordinele împăratului Nero, în zile de 29 iunie din ani diferiți. Conform cercetărilor recente, Sfântul Petru a fost răstignit în anul 64, iar Sfântul Pavel a fost decapitat în anul 67, ambii la comanda lui Nero, cunoscut pentru persecuția sa vehementă împotriva creștinilor.

Sfântul Petru, născut în Betsaida Galileei, era fratele Apostolului Andrei, cel dintâi chemat de Isus Hristos să răspândească cuvântul lui Dumnezeu. Inițial numit Simon, Petru și fratele său erau pescari la lacul Ghenezaret. Isus i-a văzut aruncându-și plasele și le-a spus: „Veniţi după mine şi vă voi face pescari de oameni!”. Cei doi l-au urmat fără ezitare. Sfântul Petru a fost prezent la Schimbarea la Față a lui Isus și a fost printre primii care au intrat în mormântul gol după Înviere, devenind primul ucenic care a crezut în Înălțarea Lui. Isus l-a instruit să îndrume noua Biserică, considerându-l primul apostol care a făcut minuni în numele Lui și cel care a fondat Biserica din Roma, devenind primul ei episcop. Ca episcop al Romei, a scris două epistole sobornicești incluse în Noul Testament.

Sfântul Apostol Pavel, cunoscut inițial ca Saul, s-a născut în Cilicia, Asia Mică, din părinți evrei. În timpul activității publice a lui Isus, Saul era rabin în Tars și a devenit un persecutor fervent al creștinilor. După o viziune dumnezeiască, Saul s-a convertit la creștinism, și-a schimbat numele în Pavel și a început să răspândească Evanghelia pe o zonă extinsă, din Arabia și Grecia până în Spania. La Roma, a fost arestat din ordinul lui Nero și executat prin decapitare pe 29 iunie, asemenea Sfântului Petru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.