Livrările medii zilnice de gaze naturale ale companiei rusești Gazprom către Europa au înregistrat o creștere semnificativă în iunie, cu aproape 23% față de aceeași lună a anului precedent, revenind de la minimele istorice din 2023. Cu toate acestea, exporturile au înregistrat o scădere de 8,6% față de luna mai, datorită lucrărilor de întreținere planificate la gazoductul TurkStream în perioada 6-9 iunie, potrivit informațiilor Reuters.
Calculați pe baza datelor grupului european de transport de gaze, Entsog, și a rapoartelor zilnice ale Gazprom privind tranzitul prin Ucraina, exporturile medii zilnice prin gazoducte au însumat 81,8 milioane de metri cubi în iunie, față de 89,5 milioane de metri cubi în mai. Totuși, acestea au înregistrat o creștere semnificativă față de nivelul de 66,8 milioane de metri cubi înregistrat în iunie 2023.
În primele șase luni ale acestui an, exporturile de gaze naturale ale Gazprom către Europa au totalizat aproximativ 15,5 miliarde de metri cubi.
De ce continuă Europa să importe gaze din Rusia în ciuda sancțiunilor occidentale? Europa, cândva principalul client al Rusiei, primește acum cantități reduse de gaze rusești din cauza conflictului din Ucraina. În schimb, Gazprom și-a crescut vânzările către China, care a importat 22,7 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia anul trecut, cu 1,5 ori mai mult decât în 2022.
În ciuda eforturilor Europei de a reduce dependența de gazele rusești, mai multe state din Europa de Est continuă să primească astfel de gaze prin intermediul Ucrainei. Acordul care reglementează tranzitul gazelor rusești prin Ucraina urmează să expire la sfârșitul acestui an, iar în contextul conflictului în desfășurare, majoritatea analiștilor anticipează o posibilă oprire a livrărilor de gaze rusești.
În 2022, Rusia a furnizat aproximativ 63,8 miliarde de metri cubi de gaze către Europa, conform datelor Gazprom și calculelor Reuters. Aceste cifre au scăzut semnificativ, cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cubi anul trecut, comparativ cu nivelurile de apogeu din 2018-2019, când exporturile anuale atingeau între 175 și 180 miliarde de metri cubi.
Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.gandul.ro/