Imigrația ilegală, criminalitatea și situația economică sunt principalele motive pentru care francezii au votat extrema dreaptă, potrivit unei analize realizate de „Adevărul”. Discutând cu o economistă, un jurnalist și un medic francezi de origine română, ziarul a încercat să înțeleagă cum sunt percepute aceste probleme la nivel individual.

Partidul lui Marine Le Pen, aliat cu un grup de conservatori, a obținut 33% din voturi în primul tur al alegerilor legislative din Franța. Aceasta îi plasează în poziția de a câștiga majoritatea după turul doi, programat pentru duminica viitoare. Pe locul doi s-a clasat alianța de stânga Noul Front Popular cu 28%, iar alianța centristă a lui Macron a obținut doar 20% din voturi.

Jurnalistul Cristian Todea, care locuiește în Mâcon, regiunea Bourgogne, a subliniat problemele legate de imigrația ilegală și criminalitatea. „Franța nu reușește să gestioneze problema imigranților ilegali, în ciuda resurselor financiare și administrative alocate. Mulți tineri imigranți ilegali aderă la rețelele de traficanți de droguri, ceea ce creează un climat de insecuritate și violență.” Todea a menționat că primarii și cetățenii sunt adesea neputincioși în fața acestor probleme.

Radu Lupescu, medic și economist, a evidențiat impactul economic asupra alegătorilor. „Inflația este o preocupare majoră, chiar dacă Franța a avut o inflație mai mică decât alte țări europene. În plus, politica economică a lui Macron nu a fost suficient de apreciată de cetățeni.” Lupescu a adăugat că creșterea violenței din societate și lipsa de medici și servicii publice afectează grav populația.

Cristina Jude, economistă la o instituție bancară din Paris, a explicat că în orașele mici, imigranții sunt percepuți ca beneficiari ai resurselor statului în detrimentul cetățenilor francezi. „Votul pentru Adunarea Națională (AN) este un vot de sancțiune împotriva puterii actuale, iar popularitatea lui Macron a scăzut din cauza inflației și a scăderii puterii de cumpărare.”

Percepția generală a unei situații scăpate de sub control, umilința în fața delincvenților și dificultățile economice sunt factori care au contribuit la creșterea susținerii pentru extrema dreaptă în Franța. Alegătorii speră ca aceste probleme să fie abordate mai eficient prin politici mai dure și restrictive.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://adevarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.