Se amână „Legea pensiilor”?! / „NU SUNT BANI!”. Românii s-au obișnuit cu valurile, iar pe lângă cele de caniculă, acum se confruntă și cu valuri de scumpiri. Prețurile vor crește semnificativ după ce, la 1 iulie, acciza la benzină și motorină a fost majorată, mulți anticipând deja această schimbare prin creșterea costurilor de producție. Valul scumpirilor nu pare să fie ultimul, o posibilă lovitură mai dură fiind amânarea intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, menită să corecteze inechitățile din sistem prin aplicarea principiului contributivității.

Veștile proaste vin chiar de la Casa Națională de Pensii, unde, în spatele ușilor închise, directorii se întreabă cum va fi aplicată noua lege a pensiilor. Motivul? Nu sunt bani. Septembrie se apropie, iar majorările promise devin tot mai improbabile. Telefoanele sună neîncetat, iar angajații CNPP evită să răspundă, neavând răspunsuri clare pentru pensionarii care întreabă despre creșterile pensiilor și recalculări.

Realitatea, oricât de dureros ar suna, este că fondurile pentru majorări de pensii nu există. Șefii CNPP anticipează un haos spre finalul anului, având în vedere inflația record din UE și povara bugetară a majorărilor promise. Ministrul Finanțelor asigură că nu vor fi probleme, dar nici el nu pare convins. Boloș pare să aștepte o remaniere guvernamentală pentru a scăpa de această povară, fiind îngrozit de perspectiva explicării implementării noii legi a pensiilor. Finanțiștii din minister, confruntați cu proiecții sumbre, caută soluții, în timp ce politicienii repetă cifre nefundamentate, crezând că o minciună spusă suficient de des devine adevăr.

Soluția tot mai vehiculată este amânarea Legii pensiilor, o situație similară cu cea din 2017, când legea „Olguța Vasilescu” a fost amânată și apoi uitată complet.

Majorarea accizei la carburanți, efectivă de la 1 iulie, a scumpit benzina și motorina cu aproape 43 de bani/litru și, respectiv, 40 de bani/l. Șoferii plătesc mai mult, iar efectele bumerangului se resimt în toate sectoarele economiei, anticipându-se un tsunami de scumpiri.

Această situație vine într-un moment foarte prost pentru coaliția de guvernare, care se confruntă cu dificultăți de comunicare. Alianța PSD-PNL este instabilă, iar multe voci vorbesc despre ruperea coaliției. Dacă Guvernul Ciolacu cade, soarta Legii pensiilor devine și mai incertă. Cine va semna actele și va aproba plățile?

De la 1 iulie, Executivul a majorat venitul minim garantat pe economie de la 3300 la 3700 de lei, dar aceasta este doar o măsură provizorie. Angajamentul față de Comisia Europeană de a implementa salariul minim european până la 1 ianuarie 2025 pune presiune suplimentară pe un PIB deja împovărat, fiind neclar de unde se vor găsi resursele pentru o majorare salarială semnificativă.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.national.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.