Autostrada Moldovei se apropie de inaugurarea primelor segmente. Care tronsoane vor fi finalizate în 2024?
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sunt alocate 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură, o parte semnificativă a acestor fonduri fiind destinată Autostrăzii Moldovei. Acesta este cel mai amplu proiect de autostradă în derulare din România și se apropie de finalizarea primelor loturi, conform estimărilor Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Până la sfârșitul anului 2024, se estimează că vor fi gata:
- Lotul 1 Dumbrava – Mizil (21 km), realizat de asocierea Impresa Pizzarotti & C. S.p.A. – Pizzarotti S.A. – Retter Projectmanagement S.R.L.
- Lotul 2 Mizil – Pietroasele (28,35 km), construit de asocierea SC Coni S.R.L. – Trace Group Hold PLC.
- Tronsonul 1 Buzău – Vadu Pașii (4,6 km) și tronsonul 4 Mândrești Munteni – Focșani (10,94 km), ambele realizate de asocierea SA&PE Construct S.R.L. – Spedition UMB S.R.L. – Tehnostrade S.R.L.
În ultimii 11 ani, România a avut un ritm mediu de construire a autostrăzilor de 45 km pe an, atingând în 2023 borna de 1.000 km de autostradă, cu alți circa 1.000 km planificați pentru următorii șase ani. În 2016, s-au construit zero kilometri de autostradă, dar fondurile PNRR au început să accelereze ritmul în 2023. Pentru prima dată, constructorii lucrează pe întreaga lungime a unei autostrăzi, în cazul A7, dar și pe alte proiecte în paralel.
La autostrada A7, unde antreprenorul băcăuan Dorinel Umbrărescu lucrează pe majoritatea loturilor, obiectivul este finalizarea completă până în 2027 pentru a beneficia de decontările din PNRR. Pe ultimul lot al autostrăzii A7, între Mircești și Pașcani (28 km), se va construi nodul rutier de tip turbion de la Pașcani, la intersecția autostrăzilor A7 și A8, în zona Sodomeni – Pașcani, județul Iași. Acesta este o investiție unică în România.
„Nodul rutier va fi construit cu o viteză de proiectare de 80 km/h, având o rază minimă a bretelelor de 400 de metri. Acesta va include 12 pasaje rutiere și o lungime cumulată a bretelelor de 15 km”, conform reprezentanților CNAIR.
Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.mediafax.ro/