Furie a izbucnit în piața de legume din Glodeanu Sărat, Buzău, unde producătorii locali, lăsați la voia sorții de samsari, și-au exprimat frustrarea: „Să intervină Guvernul pentru roșii!” Fermierii din piața de gros, amplasată în Glodeanu Sărat, Buzău, au găsit în persoana lui Florian Coldea un aliat neașteptat în lupta lor, fie că este vorba despre suferințele împărtășite sau drumul lor comun. Situația fostului viceșef al SRI este discutată pe larg, reflectată în umbra dubelor pline cu roșii în cutii, inițial destinate transportului de banane. „Nu am fost comunist, nu am avut carnet de partid…”, explică un pensionar cu șapcă, așteptând clienți. „Regimul anterior era criticat, dar exista organizare, disciplină, nu erau furturi sau delapidări. În economia noastră subterană, acum se pierd sume uriașe, necontrolate. E păcat! Cu banii aceia, am putea face irigații, am putea…” Omul ridică din umeri, părând dezamăgit. „Nu vedeți acum? Și acum toți cei pe care i-a dus Coldea la închisoare aveau antecedente, nu i-a dus Kovesi degeaba. Acum toți șmecherii care au furat și au făcut delapidări și-au bătut joc de economie îi aruncă vina pe el.”

Mâna bărbatului este aspră și pătată de zeama galben-verzuie a tijelor de roșii. De zece ani, acesta se ocupă cu cultivarea legumelor. „Înainte, eram strungar la Urziceni. Aveam mâini de artist. Acum am mâini de țăran.”

Fantoma plopii bătrâni este încă prezentă, deși nu oferă umbră. În Glodeanu Sărat și satele învecinate, solariile reprezintă o emblemă locală. Piața de gros, care nu este în mod real o piață, ci mai degrabă un teren pustiu acoperit cu ciment, lângă câmpuri cultivate, găzduiește varză, pepeni, roșii, ardei, încărcate în mașini sau remorci atașate. Ziua de târg începe devreme, la șase dimineața, și se termină în jur de ora 12:30, într-o atmosferă sufocantă de sfârșit de vară. Toți producătorii se plâng că „anul acesta este și mai rău decât anul trecut”. Nemulțumirile lor gravitează în jurul sprijinului insuficient oferit de autorități.

Cândva, piața era întinsă sub umbra unor plopi bătrâni, cu coroane rotunde și mari. „Președintele Consiliului Județean a spus că îi taie, că nu are bani pentru asfalt. De atunci, am știut că va cădea și el, la fel ca plopii aceia. Ce știe el despre a sta așa, în soare, toată ziua?”, spune pensionarul cu șapcă. Profeția s-a împlinit. După alegerile din 9 iunie, CJ Buzău are alt președinte. Dar, deocamdată, nimic nu s-a schimbat în rutina pieții din Glodeanu.

Samsarii vin zilnic, politicienii o dată la patru ani. Printre dubițele cu marfă, un antreprenor și-a instalat o tonetă unde prăjește mici și cartofi. Lângă aceasta, a pus două mese de plastic cu scaune, sub o prelată. Aici fermierii iau prânzul. De o parte și de alta, se întind câmpuri de floarea soarelui și solarii transparente. Cumpărătorii vin cu mașini proaspăt spălate din spălătoria auto. Ei se plimbă printre stivele de cutii cu legume. Toți poartă același „uniform”: lanțuri de aur la gât, tricouri fără mâneci, pantaloni de trening și adidași supradimensionați.

„Aceștia mănâncă mai bine ca mine. Dorm mai bine. Dacă vor, mănâncă mici. Cumpără roșii sau nu, vin iar mâine. Și mie mi-ar conveni să cumpăr o roșie cu 1 leu și să o vând cu 7 lei”, comentează un bărbat în cămașă roșie, cu ochii pe samsari. „De 20-30 de ani, politicienii ne promit că vor face depozite, că vor construi piețe. Peste patru ani, îi vedem iar. Cu acest Program Tomata, toată lumea vrea să cultive roșii și blochează totul. Înainte, oamenii aduceau de toate, erau vânzări în toate părțile. Acum, cu banii din program, nici măcar nu mi-am acoperit cheltuielile pentru semințe, d-apoi să mai rămân cu ceva!

„Marian, 54 de ani, recunoaște că a ajuns la capătul răbdării. „Anul trecut, pe vremea asta, începea să fie rău, prețurile scădeau. Anul acesta, au fost avantajați cei care au avut la foc. Cei ca noi, am făcut un ban binișor la o tură-două, restul direct la un leu. Sunt sigur că niciunul dintre noi nu s-a mai chinuit să cultive tot felul de legume. Termenul acela nu ni l-au mai dat… Lasă, măi, să se coacă singure… Sunt și mai sănătoase. Degeaba. Importurile ne omoară. Și căldura, în plus, le-a maturizat masiv. Dacă le vinzi cu 2 lei, e mult. Se duc la supermarketuri”.

Pe lângă Florian Coldea, Petre Daea este și el o figură populară printre producătorii din Glodeanu Sărat. Fermierii spun că Programul Tomata, conceput de fostul ministru al Agriculturii, a fost modificat și deturpat de la scopul său inițial. „De aceea l-au dat afară, pentru că el cerea oprirea importurilor”, explică fermierul Marian. „Așa e. Nu avem oameni patrioți care să ne susțină. Guvernanții ar trebui să elaboreze un plan pentru legumicultori, pentru protejarea noastră. Programul Tomata, așa cum a rămas, ne-a distrus. Toți vor să cultive roșii. Cu un solar de 10 ari, nu mai scoți nici jumătate din banii pe care-i făceai acum 10 ani, chiar cu subvenția lor”.

Anul acesta, 889 de fermieri din Buzău au depus cereri pentru finanțare prin Programul Tomata, conform site-ului Direcției Județene de Agricultură, dadrbuzau.ro. Aproape o treime dintre aplicanți au sub 40 de ani. Prima tranșă de 1.500 de euro din finanțarea de 3.000 de euro urma să fie virată în conturile aplicanților la începutul lunii curente, conform agrointel.ro.

„Suntem prea săraci pentru a ne asocia în cooperative”, apreciază Marian, unul dintre ultimii comercianți din piața din Glodeanu. „Înainte, cooperativa agricolă a atras atenția asupra Legii Țării, care ne-a expus la capăt. Dacă reușeam să înființăm o cooperativă, poate mai aveam o șansă să ne susținem reciproc. Într-o comunitate de 90 de mii de locuitori, trei cooperatori au rămas. Ce să facem?”

Prin urmare, ajungem la concluzia că agricultura românească, sau mai precis, societatea românească, pare sortită pieței libere. Nu este o piață în adevăratul sens al cuvântului, unde se stabilesc și se respectă reguli. Oamenii luptă pentru pâine, fură, trăiesc și speră, apoi încearcă să înțeleagă cuvintele scrijelite de mâinile politicienilor și cerșetorilor.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.libertatea.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.