Ce înseamnă atunci când „ți se face pielea de găină” ascultând muzică?
Expresia „piele de găină” este adesea folosită pentru a descrie reacția emoțională intensă la auzul unei melodii foarte plăcute. Un studiu realizat de Matthew Sachs, fost student la Harvard, în 2016, explică ce se întâmplă în corp și de ce apare această reacție la anumite sunete.
Sachs a analizat 20 de studenți, dintre care 10 au raportat că au avut fiori în timp ce ascultau muzică, iar ceilalți 10 nu. El le-a făcut scanări ale creierului tuturor participanților, iar rezultatele au arătat diferențe semnificative între cele două grupuri.
Cei care au avut reacții emoționale și fizice la muzică prezentau structuri cerebrale diferite. Cercetarea a arătat că acești indivizi aveau un volum mai dens de fibre care conectează cortexul auditiv cu zonele care procesează emoțiile, ceea ce înseamnă că aceste regiuni comunică mai eficient între ele.
Emoții mai puternice
Descoperirile lui Sachs, publicate pe Oxford Academic și citate de Neuroscience în 2017, sugerează că o densitate mai mare de fibre și o comunicare mai eficientă între cele două regiuni ale creierului permit o procesare emoțională mai intensă. Astfel, persoanele care experimentează fiori atunci când ascultă muzică tind să aibă emoții mai puternice și mai intense.
Aceste senzații pot fi, de asemenea, asociate cu amintiri legate de o anumită melodie, care nu pot fi reproduse în condiții de laborator.
În cercetările ulterioare, Sachs a declarat că speră să descopere mecanismele neurologice care cauzează aceste reacții, cu scopul de a exploata aceste descoperiri pentru tratamentul tulburărilor psihologice. El a menționat că „depresia provoacă o incapacitate de a experimenta plăcerea lucrurilor de zi cu zi. Ai putea folosi muzica împreună cu un terapeut pentru a explora sentimentele”.
Aceste informații au fost furnizate de către: https://adevarul.ro/