Comisia Europeană a decis să boicoteze președinția semestrială a Consiliului UE deținută de Ungaria, ca reacție la vizitele controversate ale premierului Viktor Orban la Moscova și Beijing, considerate drept un afront la adresa unității politice a blocului comunitar, informează Euronews. După deplasările lui Viktor Orban la Moscova și Beijing, speculațiile privind un posibil boicot au fost frecvente la Bruxelles.

„Având în vedere evoluțiile recente care au marcat începutul președinției maghiare, președintele (Ursula von der Leyen) a decis că Comisia Europeană va fi reprezentată doar la nivel de înalți funcționari în timpul reuniunilor informale ale Consiliului”, a anunțat purtătorul de cuvânt al executivului, Eric Mamer, luni seara. Mamer a confirmat că „vizita Colegiului la Președinție nu va avea loc”, anulând astfel evenimentul major care marchează începutul fiecărei președinții rotative.

În timpul recentei sale vizite la Moscova, Orban s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, acuzat de crime de război, pentru a discuta despre situația din Ucraina și pentru „a începe un dialog pe cel mai scurt drum către pace”, conform premierului ungar. La câteva zile după întâlnire, trupele ruse au bombardat un spital de copii din Kiev.

În vizita sa la Beijing, Orban a lăudat „planul de pace chinez” al președintelui Xi Jinping, pe care UE l-a respins deoarece face o interpretare selectivă a dreptului internațional, estompând linia dintre agresor și agresat. Orban a ignorat îngrijorările Occidentului cu privire la sprijinul Beijingului pentru economia de război a Rusiei. „China este singura putere mondială care s-a angajat clar în favoarea păcii încă de la început”, a declarat premierul ungar.

Programul vizitelor internaționale, alegerea țărilor și utilizarea logo-ului oficial al președinției ungare au dus la acuzații de abuz de putere și neloialitate. Budapesta susține că aceste vizite, pe care Orban le-a prezentat ca fiind parte a unei „misiuni de pace”, au fost efectuate strict în cadrul diplomației bilaterale. Orban a participat și la un summit informal al Organizației Statelor Turcice, incluzând „Republica Turcă a Ciprului de Nord”, recunoscută doar de Turcia.

Decizia Comisiei, luată de președintele Ursula von der Leyen, arată că Bruxelles-ul nu se va implica la cel mai înalt nivel în evenimentele organizate de Budapesta în acest an. Totuși, reuniunile ministeriale oficiale, care au loc la Bruxelles și Luxemburg, nu vor fi afectate de această decizie, deoarece organizarea lor nu depinde de președinția rotativă.

Ungaria, care deține prin rotație președinția Consiliului UE, intenționează să organizeze un summit al afacerilor externe la Budapesta în perioada 28-29 august, ocazie pe care Orban ar fi putut-o folosi pentru a remodele agenda de politică externă a UE și pentru a aduce ministrul său de Externe, Peter Szijjarto, în centrul atenției.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://adevarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.