Azerbaidjanul a reproșat Uniunii Europene că tratează țara ca pe un „pompier”, angajându-se doar în acorduri pe termen scurt pentru furnizarea gazelor naturale, în ciuda cererii Bruxelles-ului de a crește exporturile către blocul comunitar. Vaqif Sadiqov, ambasadorul Azerbaidjanului la UE, a subliniat că Baku are nevoie de contracte pe termen lung pentru a obține finanțarea necesară extinderii producției de gaze din Marea Caspică și pentru a răspunde cererii suplimentare a UE.

„Nu putem fi un pompier care trimite gaz doar pentru trei până la șase luni”, a declarat Sadiqov pentru Financial Times. „Avem nevoie de contracte pe termen lung pentru a putea solicita finanțare de la bănci pentru forarea în mare adâncime în Marea Caspică”. În 2022, Bruxelles-ul și Baku au semnat un acord pentru creșterea exporturilor anuale de gaze ale Azerbaidjanului către UE la 20 de miliarde de metri cubi până în 2027, comparativ cu 11,8 miliarde de metri cubi în anul precedent, ca parte a eforturilor de a reduce dependența de gazul rusesc după invazia Ucrainei.

Deși au existat „discuții aprofundate” cu Comisia Europeană despre îndeplinirea obiectivului, Sadiqov a menționat că operatorii din UE sunt reticenți în a semna contracte pe termen lung din cauza ambiției UE de a reduce consumul de combustibili fosili și de a atinge zero emisii nete până în 2050.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.mediafax.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.