Un tratament inovator, testat recent într-un studiu preclinic, crește semnificativ numărul celulelor producătoare de insulină, oferind speranțe pentru inversarea diabetului la milioanele de persoane afectate de această boală. Oamenii de știință de la centrele medicale Mount Sinai și City of Hope din SUA au dezvoltat un tratament medicamentos care a reușit să crească celulele producătoare de insulină – cunoscute sub numele de celule beta – cu 700% pe parcursul a trei luni la șoareci, inversând efectiv boala, relatează Euronews.

„Acest studiu arată că, pentru prima dată, un tratament combinat a demonstrat capacitatea de a crește celulele umane producătoare de insulină in vivo”, a declarat Dr. Adolfo Garcia-Ocaña, autorul principal al studiului, potrivit sursei citate.

„Această cercetare aduce speranță pentru utilizarea viitoarelor terapii regenerative în tratarea a milioane de persoane care trăiesc cu diabet”, a adăugat el.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicate în iunie, la nivel global există 422 de milioane de persoane cu diabet.

Cum Funcționează Celulele Beta

Celulele beta din pancreas produc insulină, esențială pentru reglarea nivelului zahărului din sânge. La persoanele cu diabet, numărul și funcția acestor celule sunt reduse, făcând boala ireversibilă fără regenerarea lor. Diabetul de tip 1 este gestionat prin injecții regulate de insulină, iar diabetul de tip 2 prin medicamente specializate.

Studiile anterioare s-au concentrat pe cultivarea celulelor beta în laborator și transplantarea acestora la șoareci sau în dispozitive implantate la oameni. Recent, un studiu preclinic a reușit să cultive cu succes celule producătoare de insulină direct în corpul șoarecilor diabetici, restabilind funcția celulelor beta. Descoperirile au fost publicate în revista Science Translational Medicine.

Revoluție în Tratamentul Diabetului

Noul tratament combinat utilizează harmina, un compus natural din anumite plante, alături de agoniștii receptorilor GLP1, o clasă de medicamente precum Ozempic, folosite frecvent pentru tratarea diabetului de tip 2.

În cadrul studiului, un număr mic de celule beta umane a fost implantat în șoareci fără sistem imunitar, servind ca model standard pentru studierea diabetului de tip 1 și 2, a explicat Garcia-Ocaña.

„Terapia combinată a tratat acești șoareci, iar diabetul lor a fost rapid inversat”, a adăugat el.

Studiile clinice de fază 1 ale tratamentului sunt în desfășurare la Mount Sinai din New York pentru a evalua siguranța harminei la oameni. Echipa de cercetare speră că aceste studii vor aduce oamenii de știință mai aproape de dezvoltarea unei noi metode de tratare a diabetului.

„Privind în perspectivă, dacă putem extinde celulele beta endogene într-un mod sigur în diabet, acesta va fi un progres semnificativ în tratamentul bolii”, a declarat Garcia-Ocaña.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://adevarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.