Recalcularea pensiilor este un subiect important pentru mulți pensionari din România. Acest proces, care va fi finalizat în august 2024, ridică numeroase întrebări și speranțe. În perioada 15-31 august 2024, pensionarii vor primi adeverințele cu pensiile recalculate. Cei care nu sunt mulțumiți pot contesta decizia, însă acest proces poate fi îndelungat și complicat.

Pentru a-și îmbunătăți situația financiară, pensionarii pot opta pentru achiziționarea vechimii în muncă. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că pensionarii care nu au acumulat minim 15 ani de muncă, necesari pentru pensia minimă, pot încheia un contract de asigurare pentru a cumpăra până la 6 ani de vechime. După majorarea salariului minim, costul achiziționării vechimii a crescut. De la 1 iulie 2024, un an de vechime costă 11.100 de lei, echivalentul a peste 2.200 de euro. Guvernul a prelungit perioada de achiziție până în anul 2026.

Achiziționarea vechimii în muncă poate aduce beneficii importante la pensie. Formula de calcul a punctelor bonus este următoarea:

  • 0,5 puncte bonus pe an pentru fiecare an muncit între 25 și 29 de ani;
  • 0,75 puncte bonus pe an pentru fiecare an muncit între 30 și 34 de ani;
  • 1 punct bonus pe an pentru fiecare an muncit peste 35 de ani.

Pentru a evalua dacă achiziționarea vechimii este avantajoasă, este important să analizezi costul inițial comparativ cu beneficiile financiare. De exemplu, achiziționarea a șase ani de vechime, costând aproximativ 66.600 de lei, poate aduce un supliment semnificativ la pensie, justificând astfel investiția.

RomaniaTV.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.