Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a convocat joi, 25 iulie 2024, însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Federației Ruse la București, ca urmare a descoperirii de fragmente de drone rusești în județul Tulcea. MAE a exprimat un protest ferm față de aceste incidente și a condamnat atacurile repetate ale forțelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, solicitând o oprire imediată a acestora.

„La dispoziția ministrului afacerilor externe, însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Federației Ruse a fost convocat astăzi la MAE, în contextul identificării în județul Tulcea a unor fragmente de dronă utilizate de forțele armate ruse în atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene”, se arată în comunicatul MAE.

MAE a reamintit că atacurile asupra obiectivelor civile constituie crime de război și a subliniat gravitatea și iresponsabilitatea loviturilor militare efectuate în apropierea frontierei României, care pun în pericol securitatea națională.

„Pe un plan mai amplu, a fost subliniată responsabilitatea exclusivă a Federației Ruse pentru deteriorarea gravă a mediului de securitate în zona Mării Negre, ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei”, a precizat MAE.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a raportat că, în urma căutărilor începute miercuri, după atacurile cu drone ale forțelor ruse în Ucraina, în apropierea graniței cu România, au fost găsite resturi de la cel puțin o dronă rusească de tip Geran 1/2, în apropierea localității Plauru, din județul Tulcea. În plus, două nopți consecutiv au fost emise alerte din cauza atacurilor rusești în Ucraina, în apropierea graniței cu România, ceea ce a dus la ridicarea aeronavelor de la bazele Borcera și Kogălniceanu pentru monitorizarea situației în spațiul aerian.

Gândul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.