Pantelimon, cunoscut și ca Sf. Ilie cel Șchiop sau Pintelei-Călătorul, este considerat fratele mai mic al Sf. Ilie și este asociat cu alți sfinți din luna iulie care provoacă incendii. Sărbătoarea sa încheie o perioadă de interdicții menite să protejeze recoltele de foc și grindină. Ortodocșii, greco-catolicii și romano-catolicii îl prăznuiesc pe Sf. Pantelimon pe 27 iulie, asemenea altor divinități ce încheie cicluri de șapte zile (Filipul cel Șchiop, Sân-Nicoară).

Sf. Mare Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 d.Hr. în timpul împăratului Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius, în localitatea Nicomedia din Turcia antică, actualul Ismit. Deși tatăl său, senatorul păgân Eustorgios, se închina la idoli, Pantelimon a primit învățătura creștină de la mama sa, Evula, și de la preotul Ermolae, care l-a botezat cu numele Pantoleon, semnificând „cu totul leu”.

Pantelimon a studiat medicina sub îndrumarea medicului renumit Eufrosin și a devenit cunoscut pentru minunile sale, vindecând gratuit bolnavii și miluind pe cei săraci. Împăratul Maximilian, impresionat de abilitățile sale, a dorit să-l aibă ca medic personal, cerându-i să renunțe la creștinism. La refuzul său, Pantelimon a fost torturat și decapitat.

Sf. Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, fratele spiritual al Sf. Ilie, mijlocește pentru credincioșii care mai cad în păcatele lumești. Tradiția populară asociază ziua sa cu marcarea hotarului verii și începutul pregătirilor pentru toamnă. Se crede că soarele începe să meargă invers, iar copacii încep să-și piardă frunzele.

Expresii precum „De-amu te duci tu vară, vin eu iarnă!” și „Se duce vara ca o pâine, vine iarna ca un câine” reflectă această tranziție. Pintilie Călătorul, martor al călătoriei verii, roagă vara să revină la fel de mănoasă anul următor.

În credința populară, în dimineața acestei zile, mărul de aur din Rai se scutură, iar copiii ai căror părinți au mâncat mere până la Sf. Ilie nu pot culege mere.

De Sf. Pantelimon se dau de pomană preparate din porumb și dovlecei, fructe, colaci și lumânări pentru sufletele celor decedați. Sărbătoarea este respectată în mediul rural pentru a se feri de trăsnete, grindină, paralizie, boli la oameni și animale, ciumă, arsuri, lovituri, ceasuri negre și pagube în viața de familie, și pentru a avea călătorii sigure și de succes. Recoltele ar trebui să fie deja strânse până la această dată.

Sf. Pantelimon, fiind doctor, este considerat de ajutor celor cu boli grele, orbilor și șchiopilor, ușurându-le suferința.

La mulți ani tuturor cititorilor care poartă numele Sf. Pantelimon!

MonitorulDeVaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.