Unul din trei adulți din SUA are probleme cu somnul. Cercetări recente arată că somnul excesiv, adică în jur de nouă ore sau mai mult, este asociat cu un risc crescut de deces cu 74%, accident vascular cerebral cu 12% și obezitate cu 37%, potrivit dailymail.co.uk.
Pentru majoritatea adulților din SUA, durata ideală de somn este între șapte și opt ore. Cu toate acestea, aproximativ 0,5% din populație are o mutație genetică rară care le permite să funcționeze cu doar patru până la șase ore de somn. Pentru restul populației, riscul de deces crește semnificativ atunci când dormim mai puțin de șase ore sau mai mult de opt-nouă ore pe noapte.
Graficele care prezintă efectele nocive ale unui somn nesănătos – prea puțin sau prea mult – indică un risc crescut de apariție a unei serii de probleme de sănătate în cazul unui somn de șase ore sau mai puțin, precum și în cazul unui somn de peste opt ore, riscurile crescând cu fiecare oră suplimentară de somn.
Persoanele care dorm prea puțin sunt cu 14% mai predispuse la depresie, cu aproximativ 108% mai predispuse la anxietate, cu un risc crescut cu 37% de obezitate, cu 12% mai predispuse la accident vascular cerebral, cu 38% mai predispuse la boli de inimă, cu 29% mai predispuse la hipertensiune arterială și cu 23% mai predispuse la diabet.
În 2017, o analiză a 40 de studii privind riscul de deces din toate cauzele legat de durata somnului a constatat că atât durata foarte scurtă, cât și durata foarte lungă a somnului sunt asociate cu un risc mai mare de deces comparativ cu obținerea a aproximativ șapte ore de somn. Dormitul între patru și șase ore a crescut riscul de deces cu 4-6%, în timp ce dormitul de opt ore a crescut riscul cu 3%, nouă ore cu 13%, 10 ore cu 25% și 11 ore cu 38%.
O altă analiză din 2010 realizată de cercetători britanici și italieni a examinat 16 studii care au inclus aproape 1,4 milioane de persoane și a constatat că cei care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte au un risc de deces cu 12% mai mare, iar cei care dorm opt-nouă ore au un risc de deces cu 30% mai mare, comparativ cu cei care dorm cantitatea ideală de șapte-opt ore.
În 2022, cercetători chinezi au studiat riscul de deces asociat cu dormitul de la cinci ore sau mai puțin la mai mult de nouă ore pe noapte, constatând că dormitul mai puțin de cinci ore pe zi crește riscul de deces cu 40%, iar dormitul mai mult de nouă ore pe zi crește riscul cu peste 74%.
Dr. Chris Winter, un neurolog specializat în somn din Virginia, a explicat pentru Dailymail.com că motivele legăturii dintre somnul insuficient și problemele cardiace sunt „probabil multifactoriale”. El a spus că dormitul prea puțin sau prea mult face ca sistemul nervos să funcționeze defectuos, provocând creșterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a nivelului de stres.
Dr. Beth Frates, director de medicină a stilului de viață și wellness în cadrul Departamentului de Chirurgie de la Massachusetts General Hospital, a subliniat importanța somnului pentru gestionarea greutății și sănătatea inimii, sugerând că igiena somnului poate ajuta oamenii să atingă durata recomandată de somn de șapte până la nouă ore pe noapte, ceea ce ar putea duce la un consum mai mic de calorii și chiar la pierderea în greutate.
Într-un studiu publicat în Journal of the American Heart Association, cercetătorii au constatat că adulții de vârstă mijlocie cu afecțiuni precum hipertensiune arterială, diabet de tip 2, boli de inimă sau accident vascular cerebral se confruntă cu un risc mai mare de cancer și de deces prematur dacă dorm mai puțin de șase ore pe noapte.
Dr. Phyllis Zee, director al Centrului pentru Medicina Circadiană și a Somnului de la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern din Chicago, a declarat pentru CNN că somnul insuficient poate afecta scăderea naturală a tensiunii arteriale care are loc în timpul nopții și poate contribui la hipertensiune, un factor de risc important pentru accident vascular cerebral și boli cardiovasculare.
Comparativ cu șoferii care au dormit în mod regulat șapte ore, cei care au raportat că au dormit mai puțin au fost de 1,3 ori mai predispuși la accidente, în timp ce cei care au dormit cinci până la șase ore au fost de aproape două ori mai predispuși la accidente. Somnul de patru până la cinci ore a cvadruplat riscul de a fi implicat într-un accident grav.